Szegedi hírek

2023.10.19. 20:27

Befutott művészekként tértek vissza alma materükbe – Galéria

A szegedi egyetem Rajz-művészettörténeti Tanszékének két emeletét töltötték meg az elmúlt húsz évben végzett, befutott öregdiákok alkotásai. Az Alma Mater 20/40 című tárlat kiállítói között vannak animációs és dizájngrafikával foglalkozó szakemberek, keramikusok, üvegművész, festők, grafikusok és kísérleti fotográfiával foglalkozó alkotók is.

Koós Kata

A kiállítást Forró Lajos dékánhelyettes, Váraljai Anna művészettörténész és Gál Lehel intézetvezető nyitotta meg. Fotó: Karnok Csaba

Kettős évfordulót ünnepel az aktuális tanévben az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-művészettörténet Tanszéke. Egyrészt a kar idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, a tanszék pedig bő húsz éve költözött a ma is használt Brüsszeli körúti épületébe. Az ünnepségsorozat nyitányaként nagyszabású kiállítás nyílt Alma Mater címmel a tanszék bázisépületében. Az elmúlt két évtizedben végzett hallgatók közül negyven főt kértek fel a bemutatkozásra. Bármilyen pályamunkával hozzájárulhattak a jubileumi tárlat anyagához, tematikai, műfaji és technikai megkötés nem volt.

A tárlatmegnyitón Forró Lajos, a kar közkapcsolati dékánhelyettese felidézte, hogy a jubileumi tanév Trefort Ágoston szobrának felavatásával kezdődött, akinek nevét viseli immár a kar Hattyas sori kampusza.

A tanszék folyamatosan hajtja végre a vállalt feladatot. Elhivatott, jó tanárokat és vizuális szakembereket képez. A mai tárlat egyfajta számvetés is, hiszen ez az egyik módja nyomon követni az egykori diákok életútját. Az iskola életre szóló szellemi táplálékot biztosított. A kiállítók nagyon sok mindenben különböznek egymástól, de közös bennük, hogy a tanszéken tanultakat maximálisan kamatoztatták 

– méltatta az alkotókat a dékánhelyettes. Keramikus, üvegművész, animációs és dizájngrafikával foglalkozó szakemberek, festők, grafikusok, kísérleti fotográfiával foglalkozó alkotók egyaránt megtalálhatók a kiállítók között.

A tárlatot Váraljai Anna művészettörténész nyitotta meg.

 Az alma nem esett messze a fájától. Az Alma Mater kiállításon résztvevő alkotók ugyanazt a humánus attitűdöt képviselik, amely a tanszék oktatási moráljának sajátja. Mert annak ellenére, hogy egy mediálisan és tematikailag is nagyon sokszínű anyaggal állunk szemben, az innen elszármazott és mára befutott művészek, mind az elmúlt húsz évben végzett hallgatók egy olyan emberközpontú, fenntarthatóság-centrikus művészi attitűdöt képviselnek, amely mindannyiuk sajátja

 – mondta a művészettörténész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában