Szegedi hírek

2023.10.15. 08:00

Gálával ünnepelték a Szegedi Nemzeti Színház 140. születésnapját – Galéria

Éppen 140 éve adták át a Szegedi Nemzeti Színház épületét. A jeles évfordulót gálával ünnepelte a teátrum: egykori és jelenlegi társulati tagok adtak műsort, Amelyen több Pro Theatro-díjat is kiosztottak.

Timár Kriszta

Egykori és jelenlegi társulati tagok léptek fel a Szegedi Nemzeti Színház 140 éves jubileumi gáláján. Fotó: Török János

A szegedi nagy árvíz során a város épületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a helyén azonban modern, európai város épült. A legfontosabb intézményeket éppen 140 éve adta át Ferenc József, köztük a Szegedi Nemzeti Színház épületét. A kerek születésnapot szombaton gálaműsorral ünnepelték a teátrumban. A díszvendég Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus mellett jelen volt Botka László polgármester, Rovó László, a SZTE rektora és Fendler Judit kancellár is.

Az ünnepség táblaavatással kezdődött: az épület homlokzatát díszítő hajdani emléktáblák rekonstruált másolatait adták át. Botka László beszédében úgy fogalmazott, a mostani társulat méltó az elmúlt 140 évhez. Az épületben ezt követően kezdődött a gála, Amelyet Barnák László főigazgató rendezett. A műsorban feltűntek a dráma- és operatagozat művészei, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a színház tánckara és a Szegedi Kortárs Balett művészei is. A jelenlegi társulati tagok mellett pedig a színház korábbi művészei is felléptek: egy-egy produkció erejéig visszatért Ágoston Katalin, Altorjay Tamás, Andrejcsik István, Bácskai János, Dobos Katalin, Járai Máté, Keszei Bori, Király Attila és Kovács Gábor.

Király Attila édesapjáról, Király Leventéről anekdotázott. Az egyik kiemelt páholyban ülő Nemzet Színészét ezt követően hatalmas vastaps fogadta. Ahogyan azt a különleges bejátszást is, amelyben a vágásoknak köszönhetően a Hegedűs a háztetőn három szegedi Tevyéje, Király Levente, Gregor József és Borovics Tamás egymást váltva énekelték el a Ha én gazdag lennék című dalt.

A gálán több Pro Theatro-díjat is átadtak. Így köszönték meg a színház érdekében végzett több évtizedes munkáját a Szegedi Kortárs Balettnek, Gyüdi Sándornak, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójának, Virág György ortopéd reumatológusnak a színházi orvosi ügyelet megszervezéséért, Tóth Kázmérnak, a színházi díszleteket tervező Scabello Bt. ügyvezetőjének és a Pick Szeged Zrt.-nek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában