Szegedi hírek

2023.11.06. 17:20

A 70 éves évfordulón derült ki: igazából 110 éves az iskola – Fotók

Az iskola alapításának 70. évfordulójára szerveztek kiállítást, ám az anyaggyűjtéskor egy Délmagyarország-cikkből kiderült: 40 évvel korábban alapították a Bárczit, mint azt eddig hitték. Így még különlegesebb lett a tegnap megnyílt tárlat.

Timár Kriszta

A Bárczi iskola történetéből rendezett kiállítás szervezésekor, lapunk cikkéből derült ki: 40 évvel öregebb az intézmény, mint azt eddig hitték. Fotó: Török János

Iskolatörténeti kiállítás nyílt hétfőn délután a SZTE JGYPK Hattyas sori Campusában. A Szegedi Bárczi Gusztáv EGYMI, Óvoda és Általános Iskola születésnapját ünneplik a tárlattal, de hogy pontosan hányadikat, annak különös története van.

Amikor elindult a tanév, abban a tudatban voltunk, hogy az alapítás 70. évfordulójára emlékezünk majd. A kiállítás anyaggyűjtésénél azonban három héttel ezelőtt kollégám különös felfedezést tett. Bár az elmúlt 7 évtizedben mindig azt hittük, hogy 1953-ban alapították az iskolát, talált egy 1913-as cikket a Délmagyarországban, amelyből kiderült, az év márciusában már megvolt a terv, év végén pedig létre is jött a Szegedi Állami Kisegítő Iskola

 – mesélte Mucsiné Erdei Mónika intézményvezető. Lapunkból derült tehát ki, hogy tulajdonképpen milyen idős is a gyógypedagógiai intézmény, így “A múlton épül fel a jelen és a jövő” című tárlat már az igen különleges elnevezésű, 70/110 éves évforduló tiszteletére jött létre.

A kiállításon természetesen látható a perdöntő Délmagyarország cikke és még sok másik is, amelyeket az elmúlt 110 évben közöltünk az oktatási intézményről, amely az első időszakban a Dózsa iskola épületében működött két osztállyal, majd az 50-es években lett önálló. De láthatók fotók is az iskola életében különböző szakaszairól, illetve relikviák, valamint régi dokumentumok is.

A kiállításon köszöntőt mondott Döbör András, a tanárképző kar dékánja, aki emlékeztetett: a Juhász Gyula intézmény is jubilál, hiszen 1873-ban alapították meg az 1918-ban létrejött szegedi képzőhely jogelődjét a fővárosban. Plesovszkiné Ujfaluczki Judit szegedi tankerületi igazgató pedig arról beszélt, hogy a pedagógusképzésben ez a legfontosabb együttműködés, ami a tavaly 230 hallgatót fogadó Bárczi iskola és a pedagógusképző kar között létezik, a gyógypedagógusokat pedig a tanárok igazi fáklyavivőinek nevezte, akik módszertanilag csodákra képesek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában