Szegedi hírek

2023.11.07. 19:17

Valós történetek ihlették a klinikai mesekönyvet – Galéria

Koós Kata

A SZAB Székházban mutatták be a Szuperhősök a klinikán gyerekkönyvet. Fotó: Gémes Sándor

A szegedi gyermekintenzív osztályon játszódik Kollár Árpád Szuperhősök a klinikán című gyermekkötete, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepe programfolyam keretében mutattak be a SZAB Székházban kedden. Az estet a Magyar Művészeti Akadémia Szegedi Regionális Munkacsoportja és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága szervezte. 

A József Attila-díjas szerzőt és az ötletgazda, Horváthné Tajti Zsanett gyermekintenzív szakorvost, a Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvány kuratóriumi elnökét Varga Márta, az MMA regionális titkára faggatta a gyermekkönyv megszületésének kulisszatitkairól. 

Horváthné Tajti Zsanett elmondta, kettős cél vezérelte, amikor felkérte Kollár Árpádot a rendhagyó mesekönyv megírására. Egyrészt, hogy bemutassák, milyen elhivatott csapatmunka zajlik a szegedi gyermekintenzív osztályon, másrészt pedig, hogy ezáltal csökkentsék a gyermekek ösztönös félelmét a kórházzal és a betegségekkel szemben. Erősítsék a kicsikben és szüleikben is az osztályos szakorvosok meggyőződését, hogy minden gyermekben benne van a gyógyulás csodája. 

A többek között varázspálcával, Makidokival, Szurikáta nővérrel és valódi szuperhősökkel spékelt történet megalkotásakor a szórakoztatás és a mesebeli jelleg mellett fontos szempont volt a szakszerűség. A mesét ugyanis valós esetek – sztrók, tüdőgyulladás és dialízis – ihlették. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában