Szegedi hírek

2023.12.07. 20:27

A szatíra és az élc mestere érkezett a Délvidék Házba – Galéria

Léphaft Pál karikatúráiból nyílt gondolatébresztő kiállítás az újszegedi Délvidék Házban. A kiállított alkotások egyszerre célozzák meg a szellemet, a szívet és a nevetőizmokat.

Koós Kata

A Léphaft Pál által karcolt görbe tükrökben a vallás, a politika, a háború, a fogyasztói társadalom és a környezetvédelem témája is föltűnik. Fotó: Karnok Csaba

A délvidéki származású Léphaft Pál az Újvidéki Televíziónál, majd a Magyar Szó vajdasági napilapnál kezdte újságírói pályafutását. Első karikatúrája 1973-ban jelent meg, azóta rajzol és kiállít – ahogy fogalmazott – itthon és otthon is, valamint külföldön. Később munkatársa volt a Napló hetilapnak és a Magyar Nemzetnek, a Heti Válasznak és a Brassói Lapoknak. Több karikatúra-kötete jelent meg, pályafutása során számos újságírói és képzőművészeti díjban részesült. Megkapta többek között a Kultúra Lovagja címet és a Magyar Arany Érdemkeresztet.

1989-től a Telepi Rádió elnevezésű, újvidéki politikai kabaré szerzője és szereplője Klemm Józseffel, az RTV nyugalmazott vezérigazgatójával és Heiermann Péter nyugalmazott könyvtárossal, akik a kiállítás-megnyitón méltatták a művészt.

Heiermann Péter a kiállító kiáltványából idézett beszédében. 

A nevetés a szabadság és a végtelenség igazi mértéke, és az emberi közeledés csodálatos lehetősége. Oly mértékben vagy szabad, amilyen mértékben önfeledten tudsz nevetni 

– idézte.

A Délvidék Házban kiállított alkotások azonban legalább annyira elgondolkodtatják, mint amennyire kacagtatják szemlélőjüket. A Léphaft Pál által karcolt görbe tükrökben a vallás, a politika, a háború, a fogyasztói társadalom és a környezetvédelem témája is lehengerlő kreativitásról tanúskodó élccel, édes-bús asszociációkat ébresztve tűnik föl.

A szöveg nélküli karikatúrákban vagy a torzított képmások általa valóság egy korrigált, igazabb képével szembesülhetünk, amit befogadva talán mi magunk is kicsit igazabbak lehetünk

 – méltatta a kiállítót Klemm József.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában