Szegedi hírek

2024.01.19. 19:12

Németh György fotóiból nyílt kiállítás Szőregen

Koszorúzással, Németh György fotókiállításával, majd zenés-verses műsorral ünnepelték a magyar kultúra napját pénteken a szőregi művelődési házban. A Fotográfusi Életműdíjjal kitüntetett kiállító elárulta lapunknak, jelenleg milyen új téma vonzza tekintetét.

Koós Kata

Egzotikus tájak és a környező tanyavilág pillanatképeit is megtekinthetik a Közel és távol című tárlat látogatói. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Péter László emléktáblájának koszorúzásával kezdődött a magyar kultúra napja alkalmából rendezett programsorozat Szőregen. A 2019-ben elhunyt irodalomtudós egykori, Szerb utcai lakóháza után a résztvevők a Tömörkény István Művelődési Házba vonultak, ahol Németh György fotográfus képeiből nyílt kiállítás.

A Közel és távol című tárlatot Avramov András önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki elmondta, régi hagyomány Szőregen, hogy a kultúra több területét is felölelik az ünnepnapon. Idén az irodalom, a zene és a fotóművészet fonódott a településrész kultúraünnepén. 

Németh György varázslatos világba kalauzol el minket. Messzi országokat járt be, távoli képei ezeknek az országoknak a közösségeit mutatják be. Mindeközben nem feledkezett meg arról a közösségről sem, ahonnan indult, hiszen szívügyének tekinti a Homokhátság tanyavilágának bemutatását, megőrzését, a jövőnek való átadását. A közeli képein ez a lassan eltűnő világ mutatkozik be számunkra

 – méltatta a kiállítót.

Németh Györgyöt tavaly tavasszal Fotóriporteri Életműdíjjal tüntette ki a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ. A kiállító szociofotóinak és a többek között Thaiföldet, Indiát és Grúziát átívelő utazásai során készített fényképeinek válogatásával örvendeztette meg a szőreg közönséget.

– Robert Capa mondta, hogy ha nem jó egy kép, akkor nem voltál elég közel hozzá. Hiszen, ha bármin elég sokat gondolkodunk, akkor elég közel tudunk hozzá kerülni. Bízom benne, hogy nem csak én kerültem a tanyavilághoz közel, de az is, aki nézi és látja – mondta a fotográfus. 

Azt is elárulta lapunknak, hogy jelenleg milyen téma vonzza tekintetét. 

A magyar fotósok nagyon magas szinten foglalkoztak a szociofotón belül a munkával. Csodálatos gyári felvételek születtek. Annak, hogy ez abbamaradt, két oka van. Egyrészt a gyárak eltűntek, másrészt a megmaradt üzemekben már nincs mit fotózni, annyi automata dolgozik. Sebastião Salgado nyomán arra gondoltam, hogy a kéz munkájával fogok foglalkozni. Találtam is egy-két helyet, ahol még kézzel fűrészelnek, hegesztenek, vágnak, gyalulnak. Megpróbálom

 – mondta el lapunknak.  

A kiállítás-megnyitó után a Classic Trió – Varga Laura, Vizsolyi Lívia és Klebniczki György –, versmondóként pedig Szekeres Sándor Gábor, a művelődési ház igazgatója adott ünnepi zenés-irodalmi műsort Évszakok címmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában