Szegedi hírek

2024.02.01. 18:10

Hat évtizedet ölel fel a REÖK legújabb tárlata – Galéria

Koós Kata

A Tömörkény iskolában zajló művészetoktatási és kreatív munkáról nyújt átfogó képet a kétemeletes kiállítás. Fotó: Gémes Sándor

A Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum képző- és iparművészeti tagozatához kötődő alkotók műveiből nyílik nagyszabású kiállítás pénteken 17 órakor a szegedi Reök-palotában. Az Oktatás – művészet – hagyomány című tárlat az iskola 125 éves fennállását ünneplő rendezvénysorozat záró állomása. Az intézmény oktatói és végzett diákjai generációinak művein keresztül mutatja be átfogóan az országos hírnevű szakgimnáziumban hat évtizede zajló művészetoktatási és kreatív munkát.

A csütörtöki sajtóbejáráson Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora a válogatás műfaji és technikai sokszínűségét emelte ki. Festmények, szobrok, grafikák, installációk, kerámiák, textilmunkák is megtekinthetők lesznek a március 17-ig látogatható kiállításon. A kurátor kitért arra is, hogy milyen komoly kihívásokat tartogatott a szervezés. Az elmúlt több mint hatvan év során ugyanis körülbelül kétezer diák vézett a szakgimnázium képző- és iparművészeti tagozatain, és számos művésztanár is hírnevet szerzett alkotóként.

A bejáráson részt vett Kakuszi Béla Péter, a Tömörkény iskola igazgatója is, aki úgy fogalmazott, ilyen átfogó kiállításra még nem volt példa a gimnázium történetében.

Kóthay Gábor, Munkácsy-díjas grafikusművész, az iskola oktatója hozzátette, hogy földrajzilag az USA-tól Japánig húzódott a műalkotások merítése.

A tárlat anyagát képező 150 mű többségét az egykori tanárok és öregdiákok küldték, de a szervezők elhunyt alkotók műveit is beszerezték, továbbá a Móra Ferenc Múzeum, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum, a szegedi önkormányzat és magángyűjtők is a REÖK rendelkezésére bocsátottak műalkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában