Szegedi hírek

2024.04.04. 18:16

Kézműves remekekből nyílt kiállítás – Galéria, Videó

A népi mesterségekre irányultak a Szent-Györgyi Albert Agóra reflektorfényei csütörtökön. Szemet gyönyörködtető hímes tojásokból, lószerszámokból, szőttesekből, gyöngyékszerekből, hímzett, faragott, agyagból formázott kézműves remekekből nyílt kiállítás.

Koós Kata

Gyifkó Ádám családjában generációról generációra öröklődött a mesterség. Már dédnagyapja is szíjgyártó volt. Fotó: Karnok Csaba

Napsugaras hagyományozás címmel rendeztek konferenciát a Szent-Györgyi Albert Agórában csütörtökön, ahol a vármegyei népi iparművészek, kézműves mesterek osztották meg gondolataikat, tapasztalataikat egymással a népi kézművesség aktuális helyzetéről, az utánpótlás lehetőségeinek biztosításáról.

Kora délután szemet gyönyörködtető kézműves remekekből nyílt kiállítás, amely május közepéig megtekinthető. A tárlatot Mező Tamásné népi iparművész tojásíró és mézeskalács készítő nyitotta meg, akinek míves hímes tojásai is megcsodálhatók a vitrinekben. 

A népművészettel foglalkozó emberek belső igénye az, hogy tudásukat valamilyen módon továbbadják. Sokan közülünk iskolákban, művelődési házakban osztják meg tudásukat, tanítják a gyerekeket, tartanak foglalkozásokat és mesterségbemutatókat. Régen gyakori volt, ma már megbecsülendő kincs, ha egy-egy mesterség családon belül öröklődik

 – mondta Mező Tamásné, majd azzal folytatta, hogy a tárlattal Gyifkó Gyula kisteleki aranykoszorús szíjgyártómester népi iparművész emléke előtt is tisztelegnek, aki 2006-2019 között az egyesület elnöke volt.

A kiállítás egyik felében a 25 éves Napsugaras Dél-Tisza menti Népművészeti és Kulturális Egyesület tagjainak remekművei csodálhatók meg, a másik részben a Nemzeti Művelődési Intézet által útnak indított aSzakkör programban résztvevő, vármegyei közösségek által készített alkotások tekinthetők meg.

Börcsök Roland, az NMI vármegyei igazgatója elmondta, hogy a pandémia alatt online videókkal útnak indított aSzakkör program idén már 25 vármegyei településen 65 szakkörrel fut.

A kiállítás-megnyitó után a résztvevő kézművesek mesterségbemutatókat is tartottak, ahol mások mellett Eperjesi Józsefné a gyékényszövés, Mező Tamásné a tojásírás, Gyifkó Ádám a lószerszám díszítés alkotófolyamatát mutatta be az érdeklődőknek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában