Szegedi egyetemi hírek

2024.05.13. 20:15

Pokoli lávabolygóktól a földönkívüli civilizációkig

A Csillagászat napja alkalmából tartottak előadásokat és rendeztek kiállításmegnyitót a Szegedi Tudományegyetem mérnöki karán hétfőn délután.

Arany T. János

A csillagászatról tartottak előadásokat az egyetem mérnöki karán hétfőn. Vinkó József csillagász Csillagászat az űrkorszakban című előadásában beszélt az elmúlt évtizedek eredményeiről. Fotó: Karnok Csaba

– Rögtön hadd kezdjem azzal, mindenfajta szaksovinizmus, szakterületi szűklátókörűség nélkül, hogy szerintem a legfontosabb dolog az, hogy az ember, aki szellemi alkotómunkát végez, szeresse a szakmáját. Itt a jelenlévők nagy része nyilván nem a csillagászat, vagy akár a magas szintű matematika-fizika iránt elkötelezett, de szerintem akkor is rendkívül fontos a szakterületének szeretete – ezzel az általános, örök érvényű és univerzális gondolattal kezdte előadását Vinkó József, a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet csillagásza, a fizikai tudományok kandidátusa, a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Űrfizikai Bizottságának tagja, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Intézetének tudományos főmunkatársa, aki mindezek mellett arról híres, hogy a csillagászat bonyolult kérdéseiről tud lebilincselő és érthető előadást tartani laikusok számára is. 

Fotó: Karnok Csaba

Most is így tett, fél órában kellett összefoglalnia évmilliárdokat és néhány évtized kutatási eredményeit. Csillagászat az űrkorszakban című előadásában a szakember arról beszélt,  miért érdemes az űrbe menni, ha modern, XXI. századi csillagászatot szeretnénk művelni, bemutatta az űreszközöket, a legismertebb űrtávcsöveket, köztük a James Webb és a Hubble űrtávcsövet, és az ezek által végzett megfigyelések eredményeit.

Az utolsó dián az Enterprise csillaghajó, a Csillagflotta zászlóshajója a Star Trekben volt látható és az abból ismert híres idézet, amely szerint az űr a legvégső határ. A csillagász erre azt mondta, tulajdonképpen a végső cél a földönkívüli civilizációk felfedezése. 

Fotó: Karnok Csaba

Vinkó Józsefet Tatai Ákos, az SZTE Skywalkers rakétafejlesztő csapat vezetőjének Tervektől a rakétáig című előadása követte, majd 18 órától került sor Rozgonyi Ildikó, a Fotó-Kulturális Kapcsolatok Egyesülete tagjának Emlékszel? című csillagászati kiállításának megnyitójára.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában