Helyi kultúra

2020.11.30. 17:07

Básti Julié a 20. Páger-gyűrű

A szakmai kuratórium egyhangú javaslata alapján a makói színészdíj, a Páger-gyűrű következő kitüntetettje Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lesz. Az ünnepséget a járványveszély miatt a szokásos időpontnál később, várhatóan jövő tavasszal tartják meg.

Szabó Imre

20200305, Budapest A nevem Mary Page Marlowe színdarab A Centrál Színház bemutatta Puskás Tamás rendezésében A nevem Mary Page Marlowe című színdarabot. Képen: Sztarenki Dóra és Básti Juli színművészek Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: Knap Zoltán (archív fotó)

Básti Juli színészcsalád sarja. A Wikipédia azt írja, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban – Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként – végezte el. A kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte pályafutását, évekig volt a Katona József Színház, utána a Nemzeti, ma pedig a Centrál Színház tagja. Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma 72, emellett 46 játék- és tévéfilmben szerepelt. Színházban és filmen is számos kiemelkedő alakítással hívta fel magára a figyelmet.

Erőteljes, érzelemgazdag színészalkat: tra­­gikus sorsú hősnők, de groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek játéka nyomán. Ugyanakkor kedvelt szinkronszínész is,.

A makói önkormányzat még 2001-ben, civil kezdeményezésre alapította meg a Páger Antal színészdíjat és elsősorban azoknak ítélik oda, akik a város neves színészéhez hasonlóan az eszköztelen színjátszást valósítják meg. A díjat egy aranygyűrű jelképezi, Páger legendás fekete pecsétgyűrűjének mása. Básti Juli a 20. kitüntetettje lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában