A hagymavárosban nem kellett

2020.12.30. 17:00

Makótól messze leltünk a lefejezett angyalra

Makón nem aratott nagy tetszést az a fej nélküli angyalt ábrázoló szoborterv, amivel Makovecz Imrének állított volna emléket az önkormányzat, de volt, ahol kedvezőbb lett a fogadtatás. Ha valaki látni szeretné a kész alkotást, 242 kilométert kell utaznia: Piliscsabán található.

Szabó Imre

Az emlékműállítást annak idején azért kezdeményezte a vá­­ros, mert Makón 12 Makovecz Imre nevéhez köthető épület van – ezek közül 7-et maga a Kossuth-díjas építész tervezett. Az emlékhely megvalósítására kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ám később, egy hagyatékból előkerült rajz alapján a család javaslatára Péterfy László és Madarassy István, Makovecz közeli barátai előálltak a vitatott emlékműtervvel.

A Makovecz emlékére megálmodott szobor Piliscsabán valósult meg. Fotó: kozterkep.hu

Emlékezetes: a szakmai zsűri jó szívvel fogadta, a makóiaknak viszont egy internetes szavazás tanúsága szerint nem tetszett a karosszékben ülő, fej nélküli angyalt ábrázoló szobor. Az öt­letet aztán a viták ellenére az új városvezetés is felvállalta. Legutóbb 2017 februárjában ír­tunk róla. Akkor a városháza kérdésünkre azt válaszolta, a Makovecz-épületek újjáépítése, felújítása lehetőséget ad arra, hogy a családdal egyeztetve méltó helyre kerüljön. Aztán többet nem lehetett róla hallani és a Maros-parti városban nem is állították fel sehol a szobrot.

Piliscsabán viszont igen – hívta fel a figyelmünket volt kollégánk, Kinyó István, akinek ugyancsak egy volt kollégája ajánlotta figyelmébe a szobrot. A kozterkep.hu híradása szerint a szobor egy másik talapzattal ugyan, de a makói terveknek teljes egészében megfelelő módon áll az ottani oktatási központ területén. A bejegyzés szerzője, Ocsovai András megjegyzi: a szobor 2019. áprilisi felállításáról a média alighanem a makói előzmények miatt nem számolt be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában