Helyi kultúra

2021.12.18. 18:45

Csuhéangyalkák készültek a könyvtárban

Koós Kata

Karácsonyi kézműves programmal várta a gyerekeket szombaton a Somogyi-könyvtár gyermekkönyvtárának közössége. A lucabúza vetéséhez és a csuhéangyalkák készítéséhez szükséges alapanyagot a Gabonakutató Nonprofit Kft. biztosította. 

Szeged. A Somogyi-könyvtár és a Gabonakutató Nonprofit Kft. együttműködése korántsem újkeletű. – Az egyik gyermekkönyvtáros hölgy a könyvtár közösségi oldalán keresett a következő gyermekfoglalkozáshoz terményfelajánlást kukoricamorzsoláshoz. A társadalmi felelősségvállalás jegyében azonnal reagáltunk a felhívásra és biztosítottuk a szükséges kukoricamennyiséget a programhoz – idézte fel lapunknak az együttműködés kezdetét Ungai B. Ágnes, a cég marketing- és PR-koordinátora. 

A Gabonakutató Kft. azóta is lelkesen támogatja a könyvtár szántóföldi növényekkel kapcsolatos programjait. Legutóbb a gyerekkönyvtár ifjú látogatói kölesből, cirokból, búzából, tritikáléból alkothattak terményképeket felajánlásuknak köszönhetően, a hétvégén pedig karácsonyfadíszek készültek a könyvespolcok között. 

Mindössze három-négy szál csuhéra, fonalra, ollóra és vízre volt szükség a bájos és természetes karácsonyfadíszek megalkotásához. Fotó: Karnok Csaba

– A mai gyerekek, főleg a városban élők, sajnos egyre kevésbé találkoznak a szántóföldi növényekkel, nem ismerik azokat, a kultúrájukat és a hagyományaikat. Ezeken a programokon kézbe tudják venni ezeket a növényeket vagy azok magvait, jobban megismerkedhetnek a terményekkel és azok felhasználhatóságával – tette hozzá Ungai B. Ágnes. 

A szorgos kis kezek Kosztolányi-Németh Marianna gyerekkönyvtáros iránymutatása mellett készítették a szebbnél szebb csuhéangyalkákat. Mindössze három-négy szál csuhéra, néhány szál fonalra, ollóra és vízre volt szükség a bájos és természetes karácsonyfadíszek megalkotásához. 

A csuhébabák mellett bár kicsit megkésve, de annál nagyobb lelkesedéssel biztosítottak lehetőséget a könyvtárosok szintén a Gabonakutató felajánlásának köszönhetően lucabúza vetésére is. Míg a lányok többsége az angyalkáin dolozott, a fiúk első körben lelkesen vetették bele magukat az apró cserepek földdel való feltöltésébe. Büszkén mutogatták maszatos kezeiket társaiknak és szüleiknek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában