Helyi kultúra

2022.01.04. 19:39

Dömötör Mihály szerint a fotózás az alkotás csodája

Dömötör Mihály fotóművész munkásságával ismerkedhettek meg kedden azok, akik részt vettek az Agóra szegedi fotósokat bemutató sorozatának januári előadásán.

T. K.

Fotó: Török János

Terítéken az objektív címmel indult sorozat az Agórában, ahol Szeged jeles fotóművészeit ismerhetik meg a fotózás iránt érdeklődők. A keddi vendég Dömötör Mihály volt, akivel Pusztai Virág médiafilozófus beszélgetett. Szinte telt ház várta a kamarateremben a fotóművészt, aki évtizedekig volt a Móra Ferenc Múzeum műtárgyfotósa, de képei témái erősen kötik Hódmezővásárhelyre is. Utóbbival kapcsolatosan úgy fogalmazott, nincs még egy ilyen vidéki magyar város, ami ilyen gazdag művészeti hagyományokkal rendelkezik. 

– Fiatalon Thaiföldre vagy Kamcsatkára vágytam, hogy jó képeket készíthessek, de aztán rájöttem, hogy ehhez nem kell messzire utazni. Mert minél többet jövünk-megyünk, annál kevésbé tudunk mélyre ásni – beszélt életfilozófiájáról.

Dömötör Mihály pályáját meghatározta, hogy édesapja, Dömötör János 1962-ben a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója lett. Mint mesélte, hétvégenként oda járt be fotózni. A műtárgyfotózást tehát ott kedvelte meg, tökélyre azonban Szegeden fejlesztette. 

Erről egyébként több történetet is elmesélt az előadás végén a nézők között helyet foglaló Zombori István, aki a múzeum korábbi igazgatójaként megtapasztalhatta, milyen nagy kincs, ha szabad szemmel alig látható műalkotásokat tesz a fotós láthatóvá, vagy ha olyan relikviákat örökít meg fotókon az utókor számára, amelyek valószínűleg sosem lesznek már kiállíthatók. 

Az egy órás előadáson szó esett azokról a portréiról, amelyeket különleges emberekről készített, de bemutatott fotókat árnyképekről, hervadó virágokról, angyalokról és a vásárhelyi zsidó temetőről is. Mindezek mellett pedig szóba kerültek kiállításai is, melyeken mindig egy témát járt körül. 

– Sok képemről magam sem tudom, hogy jöttek létre – mesélte. 

– De ez az alkotás csodája. Hogy jobb képeket készíthetünk, mint amit feltételezünk magunkról – tette hozzá.

Dömötör Mihály a fotózással kapcsolatosan úgy fogalmazott, az a jó benne, hogy 8 ezred másodperc alatt műalkotást lehet létrehozni. Ugyanakkor a képi fecsegés korában egy intelemmel is szolgált a fiatalságnak, melyet Nagygyörgy Sándortól kölcsönzött: akkor fényképezz, ha van mondanivalód.

Februárban Nagy Gábor fotográfus bemutatásával folytatódik a Szeged jeles fotóművészeit bemutató programsorozat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában