Hódmezővásárhely

2022.01.21. 20:39

Földön járó csillagok a Tornyaiban

A Tornyai-múzeum kamarakiállítása a magyar színjátszás kezdeteit, a színházteremtés nehézségeit idézi fel, Kelemen László alapító életművére emlékezve.

Tábori Szilvia

Forrás: Tábori Szilvia

A Tornyai-múzeum kamarakiállítása a magyar színjátszás kezdeteit, a színházteremtés nehézségeit idézi fel, Kelemen László alapító életművére emlékezve. 

Bár sokan mások is hozzájárultak a mai magyar színjátszáshoz, annak egyik emblematikus alakja Kelemen László, az első magyar nyelvű társulat megalapítója. Meghatározó tettei, emléke előtt tiszteleg a Földön járó csillagok – Kelemen László és az első magyar színtársulat című kiállítás, amely tegnap 17 órakor nyílt meg a Tornyai János Múzeum előcsarnokában. A magyar kultúra napja alkalmából útjára indított tárlat az egykori színi direktor nevét viselő kulturális alapítvány, illetve az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében érkezett Hódmezővásárhelyre. 

A magyar nyelvű színjátszás megalapítójának erdélyi gyökerű szülei később Makón telepedtek le, fiuk 1762-ben már Kecskeméten született. Kelemen László jogot végzett, ám kezdetben, majd élete második felében is kántorként tevékenykedett. Részben kortársai, köztük Kazinczy nyomására köteleződött el amellett, hogy a 18. század végét uraló német nyelvű előadások mellett megteremtse Magyarországon az anyanyelvi színház alapjait. Első társulatuk alapításáról mindjárt 1790. október 25-én döntöttek Pest-Budán; működésük hat éve alatt 144 bemutatót és mintegy 500 előadást tartottak. Bár Kelemen László sosem vágyott irányítói pozícióra, ám részben kitűnő szervezői készségei miatt a társulat vezetőjeként dolgozott. A századfordulón színészként játszott, majd visszatért kántortanítónak, e hivatalában hunyt el 1814-ben Csanádpalotán, máig tisztázatlan körülmények között egy közúti balesetben. 

 

Első társulatuk alapításáról mindjárt 1790. október 25-én döntöttek Pest-Budán; működésük hat éve alatt 144 bemutatót és mintegy 500 előadást tartottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában