Büszkén emlékezhetünk múltunkra

2022.03.15. 15:54

Pilvax kávéházban ünnepeltek a mártélyiak

Az 1848-as eseményeket felelevenítő néhány oldalas újság, citeraszó, kézműves foglalkozás és helyben készült friss kávé illata fogadta a mártélyi Pilvax kávéház vendégeit kedden délelőtt a Faluházban.

T. Sz.

Mártély apraja-nagyja összegyűlt a tegnapi ünnepségen a Faluházban. Fotó: Tábori Szilvia

Pilvax kávéházzá alakították a mártélyi Faluházat március 15-én, díszbe öltözött helybéliek töltötték meg a nagytermet. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményei, történelmi pillanatok peregtek a kivetítőn a műsor részeként, majd citeramuzsika és énekszó varázsolt ünnepi hangulatot. 

– Ezen a napon elsősorban a nemzet szabadságáért, függetlenségéért vívott harcra emlékezünk minden évben. De ez a nap egyben az ifjúság ünnepe is – 1848. március 15-én a Márciusi ifjak voltak azok, akik tudásuk, tehetségük, bátorságuk és kitartásuk révén példát mutattak a jövő nemzedékének – mondta ünnepi köszöntőjében Sajti Imréné, Mártély alpolgármestere, miközben kávé illata töltötte meg a Faluházat. A boltívek túloldalán pedig a legifjabbak merültek el a piros-fehér-zöld színű kézműves alapanyagok bőségében, Beke Mari művészetpedagógus, a mindszenti Angyal-vár jól ismert házigazdájának szárnyai alatt. 

 

Az alpolgármester hangsúlyozta: ha jelenünket a múltunkból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől. Erre tanít minket Széchenyi István. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a magyar nemzet polgáraiként büszkén nézhetünk múltunk tükrébe, és erőt meríthetünk a jövő kihívásaihoz. 

Az esemény nyitányaként nyílt meg a Ráday Mihály Város és Faluvédő Szövetség országos rajzpályázatából rendezett kiállítás, zárásként pedig a népes ünneplő tömeg kokárdával a kezében kivonult a Faluház előtti emlékműhöz koszorúzni.  


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában