Emlékeztek és értékekkel szembesültek a diákok

2022.04.16. 15:00

A zsidó kultúrával ismerkedtek

A zsidó vallás, mindennapi élet és mentalitás világába pillanthattak be a diákok a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódó rendhagyó órákon.

T. Sz.

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szerveztek tematikus tárlatvezetéseket és rendhagyó órákat. Fotó: Almási Enikő/Emlékpont

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szerveztek tematikus tárlatvezetéseket és rendhagyó órákat a vásárhelyi múzeum fenntartásában működő Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában. 

Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár, a Tornyai János Múzeum szakmai tanácsadója lapunknak elmondta: élményalapú foglalkozásokat szerveztek, ahol a részt vevő diákok megismerkedhettek a zsidó kultúra hagyományvilágával. 

Az áldozatokra való emlékezés mellett a célunk az volt, hogy ne csak az izraelita felekezet veszteségeit, hanem a zsidóság által teremtett értékeket is tudatosítsuk. Ezzel érzékeltetve, hogy a zsidók évszázadokon át szerves és elválaszthatatlan részei voltak a magyar társadalomnak – hangsúlyozta az eszmetörténész. 

Ennek jegyében például a Németh László Általános Iskola és Gimnázium diákjai interaktív órán vettek részt, amelyen a Martin Buber filozófus által gyűjtött kelet-európai zsidó bölcsességi irodalom egy-egy rövid gyöngyszemét dolgozták fel. A tanulók öt-hat fős csoportokat alakítottak és közösen, projektmunka keretében értelmezték és elemezték az egyes történeteket, amelyeken keresztül a zsidó vallás, mindennapi élet és mentalitás világába pillanthattak be. A játékos tanulási folyamat eredményeként rövid rögtönzött színjáték, képregény, plakát és blogbejegyzés jött létre. 

Miközben megemlékeztünk a holokauszt több mint félmillió magyar áldozatáról, felhívtuk a figyelmet arra, hogy ne csak arról beszéljünk, hogy miként gyilkolták meg a zsidókat 1944-ben, hanem arról is, hogy miként éltek közöttünk és milyen értékeket hoztak létre. Ezzel is küzdve emlékük elfeledése ellen – fogalmazott Miklós Péter. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában