A Nemzetközi Éneklő Hét résztvevője volt a szegedi kórus

2022.07.19. 18:10

Álló tapssal méltatták Barcelonában a Bartók Béla Nőikart

Barcelona öt különleges helyszínén is műsort adott a közelmúltban a Bartók Béla Nőikar. Az 55 éves múlttal bíró kórus a Nemzetközi Éneklő Hét keretében töltött egy hetet Katalónia fővárosában. Álló tapssal jutalmazta az énekkart a spanyol közönség.

Koós Kata

A Montserrat kolostorban a szentmise előtt énekelt a kórus. Fotó: Bartók Béla Nőikar

A kezdetben vegyeskarként működő Bartók Béla Kórust 1967-ben alapította Kardos Pál, Liszt Ferenc-díjas karnagy, tagjai zeneszerető és énekelni vágyó egyetemista és főiskolás fiatalok voltak. Az énekkar irányítását Rozgonyi Éva, Liszt- és Bartók-díjas karnagy vette át tőle, aki egészen 2006-ig dirigálta a kórust, amely attól az évtől Bartók Béla Nőikarként működött tovább. Ordas Péter Liszt-díjas karnagy után 2018 őszén Valkai Dávid karvezető vette át az énekkar irányítását, amely jelenleg 35 tagból áll, akik között ének- és hangszertanárok, egyetemisták és nyugdíjasok is vannak. Több rangos, nemzetközi kórusversenyen díjat nyertek már.

A tiszta intonáció a legfőbb vezérelv az alakulás óta. Emellett a családias légkör teszi egyedivé a kórust. Mindannyiunk számára aktív kikapcsolódás a közös éneklés, a fellépéseken, kórustalálkozókon pedig mindig a maximalizmusra törekszünk – mondta el lapunknak Valkai Dávid. A Szent-Györgyi Albert Agórában próbáló nőikart elismeréssel méltatták már többek között Prágában, Bécsben, Salzburgban és az észak-macedóniai Ohridban. A közelmúltban pedig a pandémia miatti, hosszú kényszerszünet után Barcelonában arattak nagy sikert. 

Július 4-én a kórus a Kardos Pál Alapítvány közreműködésével az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő jelentős anyagi támogatásával indult útnak, hogy részt vegyen az 57. Barcelonai Nemzetközi Éneklő Hét rendezvényein. A kórustalálkozóra tíz énekkar érkezett többek között Portugáliából, Baszkföldről és az USA-ból. 

Rozgonyi Éva tanárnő sok évvel ezelőtt járt a Zenekonzervatórium leánykarával ugyanezen az éneklő héten, ő biztatott bennünket a részvételre, valamint segített az utazáshoz szükséges anyagi forrás megpályázásában. A legmeghatározóbb élményünk a Sagrada Familiában kapott, tízperces éneklési lehetőségünk volt. Mindenkinek olyan lelki töltetet adott, amit szerintem soha nem fogunk elfelejteni. Elénekeltük többek között Kocsár Miklós Rozgonyi Évának írt Salve Regináját, amely a kórus egyik kedvenc darabja – mondta el a karnagy. 

Felléptek továbbá a Montserrat kolostorban is, ahol a szentmise előtt énekeltek. Emellett önálló koncertet adtak a Barcelonától 20 kilométerre lévő Sant Vicenc del Horts templomban, továbbá egy baszk és egy katalán kórus társaságában műsort adtak a Santa Maria del Pi gótikus bazilikában is. 

Mindkét koncert elsöprő sikert aratott, állva tapsolt a közönség. Gyönyörűen énekeltek a lányok, úgyhogy nagyon megérdemelték a vastapsot – mondta Valkai Dávid. 

A hét során naponta műhelymunkában is részt vett a Bartók Béla Nőikar, ahol az éneklő hét július 9-i közös koncertjére készültek, amelynek a Katalán Zene Palotájának kétezer fős hangversenyterme adott otthont. 

Az egyik műhely ifjúsági kórusoknak volt meghirdetve, ahol északi hangzású kórusműveket tanultak, a másodikban operákat, a mi műhelyünkben pedig mediterrán dalokat tanultunk – részletezte a karnagy, aki azt is elmondta, természetesen Barcelona építészeti kincseinek megtekintésére, gasztronómiai kalandozásokra, tengeri fürdőzésre is szakítottak időt a kórustagok, akiknek tetszését felettébb elnyerte a spanyol virtus. 

Azt vettük észre, nem igazán idegeskednek és aggodalmaskodnak. Végig az volt a lényeg, hogy a házigazdáink is és mi is egyszerűen jól érezzük magunkat – mondta a karnagy. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában