Kiállítás

2022.08.12. 17:19

Ég és föld a makói templomban - fotógaléria

Nem mindennapi térben, a 250 esztendős Szent István plébániatemplomban nyílt meg pénteken a jubileumi, 15. Natura Marosmenti Művésztelep zárókiállítása. Az alkotás ösztönzésére meghirdetett téma összhangban volt a tárlat helyével: ég és föld.

Szabó Imre

Ízelítő a templomban közönség elé tárt alkotásokból. Fotó: Szabó Imre

– Jó hangulatú, baráti társaságként alkotó közösség volt idén is a művésztelep – nyilatkozta a Délmagyarországnak Karsai Ildikó grafikusművész, a tábor vezetője. Mint korábban megírtuk, ezúttal a szokásosnál is több, 17 hazai és határon túli művész – festő, szobrász, keramikus, grafikus és fotóművész – élvezte a város vendégszeretetét a Szignum diákotthonban, illetve napközben az Erzsébet-házban. Ez a fajta kavalkád minden résztvevőnek inspirálást adott a munkához, miközben mindenki elmerülhetett Makó hangulatában és élvezhette ez itt élő emberek vendégszeretetét. 

A kiállítás anyagát megtekintve úgy tűnik, a művésztelepesek átérezték a szakrális kiállítóhely kínálta lehetőségeket, és nem hátráltak meg annak kihívásaitól sem. – Egy katolikus templombelső eleve díszített, megvan benne mindennek a helye. Megtiszteltetés itt kiállítani, de nem könnyű – mondta Képíró Ágnes művészettörténész, aki a tárlatot zeneművészek közreműködésével megnyitotta. – Külön értéke az anyagnak, hogy erős volt az átjárás a műfajok között. Az alkotók inspirálták egymást, kipróbálták egymás műfajait. Ráadásul valamennyi mű sugároz egyfajta derűt, amihez nyilván hozzájárult nem csak a megszabott téma, de a telep hangulata is – tette hozzá.

A művészettörténész szerint a makói alkotótelep a kortárs alkotói szféra egyik fontos színfoltja. A művészek nyitottak, a megszületett művek szép párbeszédben vannak egymással, ebből a sokszínűségből mégis összhang születik. A kiállítás a templomban augusztus 26-ig látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában