Szegedi hírek

2022.10.15. 19:42

Csoportos kiállítással ünnepelték a Magyar Festészet Napját - fotók

Szegedi festőművészek alkotásaiból nyílt tárlat a Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában szombaton, a Magyar Festészet Napja apropóján. A húszéves ünnep legfőbb célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a kortárs képzőművészet aktív művészeinek munkájára és jelentőségére.

Koós Kata

A sokszínű tárlat október végéig megtekinthető. Fotó: Karnok Csaba

Csaknem ötven alkotás tekinthető meg a 8. Szegedi festők kiállításán, amelynek a SZAB Székház galériája ad otthont a hónap végéig. 24 szegedi festő fogott össze, hogy csoportos tárlattal ünnepeljék a Magyar Festészet Napját. 

A kiállítást Varga-Amár László Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti tagozatának elnöke nyitotta meg. Elmondta, a Magyar Festészet Napja egy civil kezdeményezés volt éppen húsz évvel ezelőtt. Az ünnep Bráda Tibor, Zsolnai Gábor, Bayer Ilona, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula ötlete alapján született azzal a céllal, hogy felhívja a magyar társadalom figyelmét a kortárs képzőművészet aktív művészeinek munkájára és jelentőségére. Kezdeményezésük mára több héten át zajló országos, sőt határainkon is átnyúló programsorozattá nőtt. A rendezvényen egy perces néma főhajtással tisztelegtek Bráda Tibor emléke előtt, aki 81. életévében a közelmúltban hunyt el, temetését néhány nappal a megnyitó előtt tartották. 

A 24 kiállító művész mindegyike szegedi kötődésű, zömükre erőteljesen hatottak a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének berkeiben töltött éveik. 

– A kiállítók magas színvonalon a nonfiguraív irányzattól az absztrakt expresszionizmuson keresztül az újrealizmusig vagy a szimbolizmusig mélyen merítettek a művészet kelléktárából. Hogy egy műalkotás mitől jó vagy rossz, az nehezen definiálható, de tökéletesen érzékelhető. Az itt kiállító művészek tökéletes, hibátlan anyaggal szerepelnek, remekműveik révén ez a kiállítás méltó helyet foglal el az ország festészeti ünnepén – fogalmazott Varga-Amár László. 

A tárlaton Aranyi Sándor, Ágoston Lóránt, Árnyas Koppány, Bakacsi Lajos, Balló Andrea, Berkecz Éva, Bíró Ildikó, Boldizsár Gábor, Darázs József, Farkas Gyula, Göblyös Róbert, Hegyvári Dávid, Laczkó Andrea, Marosi Kata, Mráz János, Olasz Attila, Sáli Róza, Sárkány Tamás, Sejben Lajos, Simonics János, Sinkó János, Szécsi Valéria, Szombathelyi Árpád és Vinkó Leó alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában