Volt és jelenlegi diákok műsora

2022.10.07. 16:35

Gálával ünnepelte 125. születésnapját a Tömörkény-iskola

Színházi gálaműsorral ünnepelték pénteken a Tömörkény-iskola megalapításának 125. jubileumát. A műsort az iskola egykori és jelenlegi diákjai adták.

Timár Kriszta

Színházi gálával ünnepelte a Tömörkény-iskola fennállásának 125. jubileumát. Fotó: Török János

Fennállásának 125. évfordulóját ünnepli a Szegedi Tömörkény István Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Technikum. A jubileumot gálaműsorral tették emlékezetessé: a Szegedi Nemzeti Színházban pénteken a nézőtéren egykori és jelenleg tanárok és diákok, a színpadon pedig az iskola korábbi és jelenlegi növendékei léptek fel.

Fotós: Török János

A jelenlévőket Lebanov József, az EMMI Köznevelési Stratégiai Főosztály vezetője köszöntötte, aki maga is egykor tömörkényes diák volt. Kiemelte: a szakgimnáziumi képzésben évek óta tart a megújulás, melynek köszönhetően versenyképes tudást biztosító, magas színvonalú képzés zajlik ezekben az intézményekben. Arról is beszélt, hogy a gimnáziumi és a művészeti képzés hosszú ideig státusszimbólumnak számított és sokak számára nem volt elérhető lehetőség. 

Pedig az alkotó tevékenység növeli a fiatalok érzelmi intelligenciáját, a művészet jobbá teszi az embert

 – tette hozzá a főosztályvezető, aki azt kívánta, a mostani diákok is legyenek majd olyan büszkék iskolájukra, mint amilyenek a régiek.

Kakuszi Péter intézményvezető felidézte, annak idején őseink a régió egyetlen felsőbb lányiskoláját hozták létre a szegedi Tisza-parton, mely később olyan lánynevelő intézetté vált, mely az érettségire, egyetemre készítette fel a lányokat. Beszélt arról, hogyan bővült később szakközépiskolai profillal, majd képző-, ipar- és táncművészeti képzésekkel. 

Fotós: Török János

A mi iskolánk feladata, hogy olyan emberek kerüljenek ki innen, akik majd megtalálják azt az utat, ahol jól érzik magukat a bőrükben. Ha ez sikerül, arra vagyunk a legbüszkébbek. Ha mellette világhírűvé is válnak, az csak  a bónusz

 – mondta.

Fotós: Török János

A gálán az iskola egykori diákja, Fritz Mihály szobrászművész alkotását, egy emlékplakettet adtak át az egykori tanároknak és intézményvezetőknek, majd megkezdődött a gála, melyen felléptek többek között a táncművészeti tagozatos diákok, az iskola leánykara, a Szegedi Rézfúvós Kamaraegyüttes, a Suhancok és olyan ma már ismertté vált egykori diákok, mint Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, illetve Matkócsik Éva, Vajda Júlia, Kónya Krisztina és Temesi Mária énekművészek. A gálát egy több mint 80 fős összkar zárta, melyben egykori és jelenlegi diákok és tanárok énekeltek közösen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában