Szabó Luca Boglárka és Szilágyi Kenese Lajos az Erkel Színházban lép fel

2022.10.15. 12:00

Novák Katalinnak táncol két makói Budapesten

Fővárosi gálaműsorra készül a makói Forgatós két táncosa – egy dél-alföldi produkció részeseként lépnek fel hamarosan az Erkel Színházban. Közben az együttesnek is spórolnia kell a rezsiválság miatt.

Szabó Imre

A Dél-alföldi Darudübögők csoportban Szabó Luca és Szilágyi Kenese képviselik a makói Forgatós Táncegyüttest. Fotó: Doktor László közösségi oldala

Ismét rangos rendezvényen képviselhetik Makót a Forgatós Táncegyüttes táncosai – tájékoztatta a Délmagyarországot Doktor László, a táncegyüttes művészeti vezetője. Mint megtudtuk, Szabó Luca Boglárka és Szilágyi Kenese Lajos meghívást kapott az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület fennállásának 30. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre, a fővárosba. Az országos egyesület célja, hogy közösségbe szervezze a magyarországi gyermek néptánccsoportokat, azoknak vezetőit és minden olyan pedagógust, akik a magyar gyermek néptánc előremozdításán fáradoznak; Foltin Jolán, Kossuth-díjas koreográfus alapította elkötelezett gyermektánc-pedagógusok együttműködésével.

Doktor László értékelése szerint a meghívás óriási megtiszteltetés, hiszen minden megyéből csak a legjobbak léphetnek fel az Erkel Színházban november 5-én rendezett gálán. A műsor rangját emeli, hogy fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök lesz, aki együtt is énekel majd a fiatalokkal. 

A budapesti produkcióval kapcsolatban Doktor László elmondta, két évvel ezelőtt kecskeméti kollégáival közösen létrehoztak egy olyan műhelyt, amelyben Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megye legjobb ifjú táncosait képzik tovább. Itt elsősorban a dél-alföldi táncokat sajátítják el a gyerekek. Az ott kidolgozott koreográfiát adja elő a makói páros a többiekkel együtt, de a közelmúltban több díjat elnyert makói fiú egy szólótáncra is felkérést kapott.

A táncosok is spórolnak

A Forgatós próbahelyiségei a Szent János téri egykori pénzügyi palota földszintjén vannak. Próbák minden nap folynak. A rezsiválság miatt az önkormányzat azt kérte, hogy este 6-ig minden nap végezzenek, Doktor László azonban írt egy kérelmet, hogy hétfőn, szerdán és pénteken maradhassanak 8-ig – akik ugyanis dolgoznak, másként nem tudnak táncolni. – Reméljük, lezárás nem lesz. A koronavírus-járvány miatt csak 5 ember maradt el, de nem tudom, egy második szünetet hogy vészelne át a csoport – mondta lapunknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában