Szegedi hírek

2022.11.22. 11:41

Szent-Györgyi Napok – 10 napon át ünnepel az egyetem (Fotók)

Huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem november 16. és 26. között a Szent-Györgyi Napokat. Kedden ünnepi beszédekkel és kitüntetések átadásával nyitották meg a rendezvénysorozatot.

Kiss Anna

– Arról az emberről emlékezünk most meg, aki nemcsak a Szegedi Tudományegyetem dolgozóinak és hallgatóinak, hanem hazánk valamennyi állampolgárának példaképe lehet. Olyan szerteágazó, sikeres életpályával, mint amivel Szent-Györgyi Albert büszkélkedhetett, csak nagyon kevesen rendelkeznek a kutatói társadalomban – mondta el Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja a Szent-Györgyi Napok központi ünnepségén kedden.

A Szegedi Tudományegyetem november 16. és 26. között huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg az egyetem gyógyítással és egészségtudománnyal foglalkozó karainak és intézményeinek legnagyobb szabású éves rendezvényét, a Szent-Györgyi Napokat.

A kancellár az ünnepségen jelezte, Szent-Györgyit vezetőként is páratlan tehetséggel áldotta meg a sors. Hozzátette, ő volt a szegedi egyetem első rektora, és ő volt az, aki egy rendkívül nehéz időszakban vállalta, hogy az élére áll annak az intézménynek, ami éppen akkor költözött vissza Kolozsvárra, a helyére pedig egy új egyetem létrejöttét alapozta meg.

Lázár György, az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar dékánja beszédében kiemelte, a Szent-Györgyi Napok lehetőséget adnak arra, hogy az egyetem négy egészségtudományi karán végzett munkát bemutassák és továbbképzéseket szervezzenek, míg a központi ünnepség lehetőséget ad arra is, hogy összegezzék az elmúlt évet.

– Idén 418 ponttal lehetett felvételt nyerni az ösztöndíjas képzéseinkre, ez 272 fiatalnak sikerült, míg 5-en önköltséges képzésen tanulnak. A 2021/22-es oktatási évben 261-en vettek át diplomát karunkon. Jelenleg 50 ország fiatalja tanul nálunk, akik azért jöttek ide, hogy a legmodernebb tudást kapják meg, nekünk pedig kötelességünk, hogy olyan tudást adjunk át nekik, amely által bárhol megállják a helyüket a világban orvosként és kutatóként is – hangsúlyozta.

Az ünnepségen Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke arról beszélt, hogy az egyetem jó hírnevéhez hozzájárul a központban zajló gyógyítói és kutatói munka is, ez pedig tradíciókat tisztelő, magas kompetenciával rendelkező munkatársaik érdeme. Megjegyezte, jelenleg 4 ezernél is többen dolgoznak a szegedi klinikákon.

A folyamatban lévő fejlesztéseik kapcsán az elnök beszámolt arról is, hogy a tervek szerint még decemberben átadják az infektológiai tömböt, az endoszkópos centrum kialakításának egy része már meg is valósult, a Korányi fasoron pedig továbbra is folyamatban van a gyermekklinika fejlesztése, új szárnyának építése.

Az ünnepségen elismerésben részesültek az egyetem kiváló munkát végző egészségügyi szakemberei, az ösztöndíjas hallgatók pedig oklevelet vehettek át.

Címkék#SZTE#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában