Két világban egyszerre: digitális eszközökkel a könyvtárban

2023.01.26. 20:40

Helyzetbe kell hozni az olvasmányokat

Sajátosan hozza helyzetbe a könyveket egy vásárhelyi foglalkozás. A digitális eszközökkel szólítja meg a fiatal generációkat könyvtári környezetben.

T.Sz.

A többség véleménye: kortársak ajánlása határozza meg a választást. Fotó: Tábori Szilvia

A logikai, szociális és tájékozódási készségeket egyaránt erősíti a Digitális könyvtári játék a vásárhelyi gyermekkönyvtárban. 

Észrevétlenül telik el másfél óra könyves környezetben, akaratlanul is hat a diákokra a légkör. Bízom benne, hogy nyomot hagy bennük ez a foglalkozás és a miliő, közelebb kerülnek az olvasmányok világához – mondta lapunknak Sulyok Csaba, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola könyvtárosa, aki végzős osztályt kísért a Németh László Városi Könyvtár foglalkozására. Hozzátette: úgy kell helyzetbe hozni a könyveket, hogy a fiatalok a digitális információhordozók mellett az olvasmányokban rejlő válaszokat is releváns forrásaként kezeljék. Hogy a világról megfogalmazódó kérdéseikre a történetekben keressék a válaszokat. Sulyok Csaba szerint bármit olvasnak, az kapu lehet a későbbiekre. Nem a műfaji elköteleződés a döntő, hanem az élmény, legyen szó akár romantikus irodalomról, akár fantasy kötetekről. Később nagyobb eséllyel nyitnak a klasszikusok felé. 

Egyértelmű, hogy a kortársak véleménye a meghatározó. Az iskolai, baráti közösségekben felkapott könyv megfertőzi úgymond a többieket is. Egymás véleményére adnak leginkább. Az a legjobb, ha minél több oldalról kínáljuk meg őket az olvasás élményével – mondta a könyvtáros. 

A Digitális könyvtári játékban a feladatok teljesítéséhez egyszerre kell könyveket böngészni a polcon, miközben digitális eszközöket, QR-kódokat használnak. Majd a megszerzett tudást papír alapú keresztrejtvényen kamatoztatják. A versenyzés, a kvíz egyértelműen lázba hozza a diákokat. 

Fotó: Tábori Szilvia

Daru Éva gyermekkönyvtáros, a foglalkozás vezetője elmondta: hihetetlenül gyorsan változik a generációk igénye és felkészültsége. A néhány éve még kizárólag felsősöknek tervezett feladatokat már a fiatalabbak is gond nélkül teljesítik. A digitális eszközöket probléma nélkül használják, az összetett feladatok sem okoznak gondot. Kifejezetten szeretnek versenyezni, és csoportokba rendezve is jól működnek együtt. A csapatokat a véletlen formálja, így egyértelműen fejlődik a szociális készségük. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában