Csongrád

2023.03.27. 08:40

Egy napba sűrítik a húsvétot Csongrádon

A locsolkodás és a húsvéti népszokások felelevenítése mellett kézműves bemutatók és termékek, finom falatok, kalácssütés, népi játszótér és fotószínház is várja a családok apraja-napját április 9-én, vasárnap. A programnak a legautentikusabb helyszín, a belvárosi nádfedeles házak adnak majd otthont.

M. A.

A vödör is előkerül majd a locsolkodóknál. Fotó: Művelődési Központ és Városi Galéria

– Ebbe az egy napba próbáljuk összesűríteni a húsvéti hagyományokat, rituálékat. Mi a néprajzi oldalát szeretnénk megmutatni ennek a nagyon szép egyházi ünnepnek az ide érkezőknek. A csongrádi húsvéti forgatag 9.30-kor zöldágjárással kezdődik a Nagyboldogasszony templom előtt, majd a 10 órás ünnepi szentmise után az Árendás Néptáncegyüttes táncol a Sergő Zenekar muzsikájára. Délután 2 órakor ételszentelés következik a gyönyörűen felújított belvárosi Szent Rókus templomban, majd Gulyás László vándormuzsikus vezetésével jön a határjárás, a közönség az Árendás és az Alföld Néptáncegyüttesek táncosaival és a zenészekkel vonul majd a Tisza gáton az Ék utcáig – sorolta a programokat Kókainé Vincze Éva, a Művelődési Központ és Városi Galéria munkatársa.

A nádfedeles házak udvarán gasztro- és kézműves udvar, Kádár Ferkó Fotószínháza és népi mesterek bemutatói várják a közönséget, a nap csúcspontja azonban alighanem a locsolkodás lesz.

A házaknál Mészáros Dezső halászmester, Gál Tibor citerás, Molnár János cipészmester és Chemez Attila fafaragó mester várja majd az érdeklődőket, a portáikon pedig más és más népszokás szerint zajlik majd a lányok meglocsolása – az biztos, hogy a kölni mellett a vödör és a szódásüveg is előkerül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában