Szegedi hírek

2023.04.28. 20:54

Húsz ország fiataljai ünnepelték egymás kultúráit – Fotók

Mintegy kétezer résztvevője volt a Szegedi Tudományegyetem immár 10 éves hagyománnyal rendelkező programjának, a Nemzetközi Kulturális Estnek. A pénteken tartott rendezvényre több mint 20 ország hallgatói jöttek el, hogy egy könnyed hangulatú rendezvényen bemutassák országukat.

Timár Kriszta

Húsz ország képviseltette magát a bemutató standokon, ahol jellegzetes ételeiket kínálták. Fotó: Gémes Sándor

Immár tizedik alkalommal rendezte meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar, Fogorvostudományi Kar és Gyógyszerésztudományi Kar külföldi hallgatóinak egyesülete (ISUS) a Nemzetközi Kulturális Estet. A nagy népszerűségnek örvendő programon a Szegeden tanuló diákok mutatják be nemzeti ételeiket, hagyományaikat, táncaikat. Idén több mint 20 országból érkeztek hallgatók a programra, nagyjából kétezren gyűltek össze a Városi Sportcsarnokban.

Ez a rendezvény a kultúrák különbözőségéről szól és arról, hogy olyanok is találkozhassanak egymással, akik egyébként az egyetem más karain tanulnak

 – beszélt a program céljáról Kasra Shekastenband, az ISUS elnöke. A kultúrák bemutatását egyébként mindenki nagyon komolyan vette: rengetegen érkeztek nemzeti vagy nemzetükre jellemző viseletben. A küzdőtéren felállított 20 standon pedig minden ország az ételeiből mutatott be ízelítőt. Lehetett kóstolni például kirgiz szárított joghurt golyót, tradicionális palesztin kenyeret, indonéz kókusztejes ételeket vagy éppen a németek street food-ját, a curry wurst-ot. A kiállítók minden ételt saját kezűleg készítettek el, több standon komplett meleg vacsorával fogadták azokat, akik az ételeikre voltak kíváncsiak.

Kétezer sushival érkeztünk. Ezt 9 órán keresztül formázta 15 ember – mesélt az előkészítő munkálatokról Tsubakihara Koki a japán standnál. Az ötödéves orvostanhallgató úgy fogalmazott, azért szereti ezt a rendezvényt, mert sok kultúrát megismerhet. – Csak körül kell nézni, mennyi szín van itt. Ez teszi széppé a világot

 – mosolygott.

A rendezvényen Széll Márta stratégiai rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket és emlékeztetett: 10 éve a Novotel lobbi bárjából indult el ez a program, mely mára egy sportcsarnokot is megtölt. 

Köszönjük nektek, hogy a Szegedi Tudományegyetemet választottátok és hogy elhoztátok hozzánk a kultúrátokat

 – szólt a külföldi hallgatókhoz.

Az est divatbemutatóval indult: hatalmas ovációval fogadták a nézők a nemzetek jellemző viseleteiben felvonuló diákokat. Ezt követően egy közös tánckoreográfiát mutatott be a különböző országok hallgatóiból összeállított csapat, majd énekes, táncos, zenés produkciók következtek, melyből kiderült, milyen tehetséges fiatalok járnak az egyetemre. Ezt követően lehetett megkóstolni a nemzetek ételeit és immár kötetlen módon ismerkedni, beszélgetni egymással és bebizonyítani: mindegy, ki honnan érkezett, itt mindenki szereti egymást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában