Szegedi hírek

2023.05.25. 16:20

A kétezer évvel ezelőtti világot elevenítik meg az agyagkatonák – Fotók

A kínai agyagkatonák történetét mutatja be a péntek délután nyíló tárlat a Móra Ferenc Múzeumban. Az egyik teremben a császári sír egy részletét rekonstruálták, tömegével sorakoztatták fel az életnagyságú terrakotta figurákat.

Timár Kriszta

Mintegy félszáz agyagkatona látható a Móra-múzeumban, többségük az eredeti sír elrendezésében. Fotó: Gémes Sándor

A kínai agyaghadsereg már felsorakozott, péntek délutántól pedig megnyílik a Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlata a látogatók előtt is. Hogy pontosan mit láthatnak az érdeklődők, arról csütörtökön Fogas Ottó, a múzeum igazgatója beszélt a sajtónak rendezett tárlatvezetésen. Mint emlékeztetett, a különleges, életnagyságú cserépfigurák abból az időből származnak, amikor dúlt a karthágói háború, Magyarországon pedig még a kelták éltek.

Fotó: Gémes Sándor

Az időszámításunk előtti második századról rendkívül kevés információ létezik: festménytöredékekből, fennmaradt leírásokból rekonstruálható ez az időszak. Éppen ezért számít rendkívüli jelentőségűnek az agyaghadsereg felfedezése, hiszen a kor frizurái, viseletei, illetve a különböző társadalmi rangú emberek jellemzői is pontosan leolvashatók róluk

 – magyarázta. A föld alól előkerült sír lakossága ugyanis nem csak katonákból áll: az uralkodó túlvilági udvartartásában helyet kaptak szolgák, bohócok, hivatalnokok, földművesek, zenészek, akrobaták, sőt agyag és bronz szekerek is lovakkal együtt. Ráadásul minden alaknak különböző az arca, így vélhetően azokat egykor élt emberekről mintázták.

Fotó: Gémes Sándor

Csin Si Huang-ti császár Csenhszi tartományban megtalált sírjának csupán egy részét tárták fel, az eredeti műkincseket pedig a kínai hatóságok már majdnem két évtizede csak rendkívüli esetekben adják oda más országoknak. Anyag és mérethű másolatok tehát azok, amelyek Szegeden péntektől láthatók, és amelyek kapcsán az egyik teremben megismerhető az agyagkatonák története, a másikban pedig az eredeti elrendezésnek köszönhetően átélhető az a hangulat is, melyet a túlvilági udvartartásban a császár számára berendeztek. Természetesen van gyermekfoglalkoztató is, ahol kínai írásjelek gyakorlásával, evőpálcika használatával, régészkedéssel dolgozhatják fel a fiatalok interaktív módon a látottakat.

Az agyagkatonák december végéig vendégeskednek Szegeden, egy hónap múlva pedig a tárlat kiegészül a Shanghai-ból érkező műkincsekkel, melyeket kínai kurátorok rendeznek be a kiállítótérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában