Szegedi hírek

2023.05.24. 19:00

Feltárultak a Reökben a Tendenciák rejtett struktúrái

Sinkó István képzőművész, a Magyar Festők Társaságának elnöke tartott tárlatvezetést a Tendenciák kiállításon szerdán a REÖK-ben. Feltárta a látogatók előt a kiállításrendezés kulisszatitkait és a művek laikus szem számára talán nehezebben észrevehető részleteit, összefüggéseit, értékeit.

Koós Kata

Sinkó István maga is a Tendenciák tárlat egyik kiállító művésze. Fotó: Gémes Sándor

Ha közel megyünk, mindent megértünk

 – közölte Sinkó István képzőművész a szerdai tárlatvezetés során. Ez a mondat idegenvezetése mottójául is szolgálhatott volna a színek, technikák, struktúrák és stílusok kivételesen gazdag kavalkádjában. A Magyar Festők Társaságának Tendenciák című kiállítása ugyanis hazánk egyik legnagyobb festőegyesületének munkásságát mutatja be a REÖK két emeletén, 114 színpompás és változatos alkotáson keresztül. A napjaink hazai festészetének élvonalát képviselő gyűjteményt a sokszínű témaválasztás és a szigorú értelemben vett festészet határait feszegető, modern eszköztár jellemzi. 

A bejárás a második emeleten kezdődött, ahol a geometrikus ábrázolás több tucatnyi arcát fedezhették fel a látogatók. Sinkó István a képek által felfedte, hogy a geometrikus formák dekoratív rendje mennyi játékosságot, mozgalmasságot, ritmust és oldottságot, sőt néhol humort is rejthet magában. A séta a meghökkentés, majd a derű és a ború termében folytatódott, ahol a Magyar Festők Társaságának elnöke hangsúlyozta, hogy egy kiállítást nem lehet rohanva befogadni. Ahogy fogalmazott, dolgozni kell a képek befogadásakor. És ha kellő időt szán rá a szemlélő, a monokróm képek rejtett és izgalmas struktúrái is feltárulnak a szemei előtt. 

Az első emeleten a figuratív munkák kaptak helyet, amelyek formanyelve noha konkrétabb, mégis szabad asszociációk sokaságát képesek elindítani a szemlélőben. Az élethelyzetek és a szürrealitás termein áthaladva megtapasztalhatták a látogatók, hogy milyen vastag és mély rétegzettséggel bír egy-egy alkotás. Továbbá, hogy e rétegek nemcsak ecset által születtek, de, ha kellő időt szán rá, újrateremtődnek minden egyes szemlélő gondolat- és érzésvilágában. 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában