Szegedi hírek

2023.05.26. 16:40

Komédiákban dúskál majd a következő évad

Pénteken ismertette a Szegedi Nemzeti Színház vezetése a jövő évad műsorprogramját. Két operabemutatót, operettet, kortárs ősbemutatót és sok-sok vígjátékot kínálnak a közönségnek.

Koós Kata

Pataki András balettigazgató és a Szegedi Nemzeti Színház vezetése, Fábián Péter, Dobszay Péter, Barnák László, Koltai M. Gábor és Tárnoki Márk hirdette meg az új évadot. Fotó: Török János

Az évadhirdető sajtótájékoztatón Barnák László főigazgató bemutatta a Szegedi Nemzeti Színház művészeti tanácsának tagjait: Fábián Pétert, Koltai M. Gábort, Tárnoki Márkot és az új zeneigazgatót, Dobszay Pétert.

A Nagyszínházban Shakespeare és a szerelem keretezi a következő évadot. Az első bemutató októberben Marc Norman-Tom Stoppard-Lee Hall Szerelmes Shakespare című romantikus vígjátéka lesz Horváth Illés rendezésében. A következő premieren Puccini Manon Lescaut operáját tekintheti meg a közönség, amelyet Juronics Tamás állít színpadra.

Fotó: Török János

A november a Szegedi Kortárs Balett bemutatójával indul, a Petőfi-emlékév jegyében a Lánglelkű című öttételes táncszvitet viszik színre Juronics Tamás rendezésében. A hónap a Benkó Bence-Fábián Péter által rendezett Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz fabulával folytatódik, amelyet noha már bemutattak Szegeden, de a pandémia ellehetetlenítette a komédia kijátszását.

Fotó: Török János

A decemberi bemutatóval az operettrajongóknak kedveznek, Lehár Ferenc A mosoly országa című remekét Harangi Mária álmodja színpadra.

Jövő márciusban Ránki György Pomádé király új ruhája című zenés komédiáját mutatják be Toronykőy Attila rendezésében. A nagyszínházi évad Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok vígjátékával zárul, a klasszikust Koltai M. Gábor rendezi.

A Kisszínházban Henrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátékával indul októberben az évad szintén Koltai M. Gábor rendezésében. Decemberben Tárnoki Márk Joël Pommerat kortárs francia író A két Korea újraegyesítése című abszurd játékát állítja színpadra. 

Februárban mutatják majd be Szabó Magda Az ajtó című színművét Barnák László rendezésében. Majd a Kisszínházban is felcsendül az opera, Donizetti A csengő/Rita két egyfelvonásos vígoperáját Tárnoki Márk rendezi.

Márciusban ősbemutató következik, Fábián Péter Gazdálkodj okosan címmel ír komédiát a társulatnak. A hónap második bemutatója a színház tánckarának második önálló produkciója lesz Gengszterek címmel. A táncjáték koreográfusa Hajdu Anita, írója Czene Zoltán, zeneszerzője Károlyi Krisztián.

A kisszínházi évad a Szegedi Kortárs Balett Csajkovszkij klasszikusára alkotott Fekete hattyú című balettfantáziájával zárul Juronics Tamás rendezésében. Továbbá Pataki András balettigazgató bejelentette, az ifjú nézők örömére decemberben visszatér a Diótörő, és a tervek szerint felújítják a Hamupipőkét is.

Az előbérletezési időszak május 30-ától június 24-éig tart, ekkor a tavaly augusztusi árakon tudják megváltani bérletüket a nézők, az őszi bérletezési időszakban erre már csak emelt áron lesz lehetőségük. Az első száz bérletvásárló páros belépőjegyet kap a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóprodukciójára, az Ajándékkoncertre a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában.

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában