Szegedi hírek

2023.06.17. 15:52

Fantasztikus alkotások a kortárs művészet fellegvárának falain – Fotók

Akinek akad némi szabadideje, érdemes azt a 42. Nyári Tárlat megtekintésével eltöltenie Szegeden. A kétszintes tárlaton ugyanis elképesztő alkotások láthatók öt héten keresztül. A 130 művet felvonultató eseményt szombaton nyitották meg a Reök-ben.

Kiss Anna

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Nem túlzás azt állítani, hogy bárki szívesen hazavinné és az otthona ékévé tenné annak a 130 műalkotásnak az egyikét, amelyeket szombattól öt héten keresztül lehet megtekinteni a Reök palotában. Ott ugyanis megnyitották a Nyári Tárlatot, mely a szegedi nyár egyik kiemelt visszatérő kulturális eseménye, hiszen az idei már a negyvenkettedik alkalom, hogy megrendezik a kiállítást.

A megnyitón a REÖK-öt üzemeltető Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Barnák László elmondta, hosszú idő után az online térből végre visszatérhettek a fizikai térbe a tárlattal, melyen 120 alkotó 130 műve tekinthető meg. Jelezte, ezeket mintegy 700 benevezett alkotásból választotta ki a háromtagú zsűri, vagyis Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora, Rényi Krisztina és Tuzson-Berczeli Péter festőművészek.

Közölte, az országos jelentőségű seregszemlére hazánk legtávolabbi szegletéből is érkeztek alkotások, de a szegedi művészek is képviseltetik magukat a tárlaton. Rámutatott, a kétszintes kiállításra a festmények mellett a képzőművészet minden ágazatából érkeztek nevezések, így például grafikák, kisplasztikák, szobrok és vegyes technikájú művek is láthatók.

A hazánk kortárs művészeinek legjavát felvonultató eseményt Nátyi Róbert művészettörténész nyitotta meg. Elárulta, 2007-ben, amikor a Reök palota megnyitott, még ők sem sejtették, hogy úgy össze tud majd kapcsolódni az egykori modernizmus palotája a mai kortárs művészettel, hogy mára a magyar kortárs művészet egyik legfontosabb fellegvárává válik.

Szólt arról is, hogy évről évre egy új alkotást igyekeznek komponálni a beérkezett nevezésekből, hiszen valami különös módon az alkotók művei összekapcsolódnak. Megjegyezte, minden évben egyre erőteljesebb tárlatot nyitnak meg, és bízik abban, hogy ez a jövőben is így marad, még erőteljesebb lesz. Hozzátettek, mindent megtesznek ennek érdekében, ahogyan azért is, hogy a REÖK az ország egyik vezető képzőművészeti helye legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában