Helyi kultúra

2023.06.06. 21:01

Geofolk: a világ népviseletei fotókon

Szabó Imre

A fényképek varázslatos tájakra viszik el a kiállítás látogatóit. Fotó: József Attila Múzeum

Nem mindennapi szabadtéri kiállítás nyílt kedden délelőtt a makói József Attila Múzeum előtt. A Geofolk fantázianévvel beharangozott tárlat különböző európai népek hagyományos viseleteit mutatja be fotókon.

– Először a szülőföldem, Székelyföld viseletei érdekeltek – mesélte Dávid Botond, aki maga már több generációs városi fiatal, ezért nem rendelkezik népviselettel. Aztán, ahogy egyre messzebb merészkedett, rájött, hogy nagyjából 50 kilométerenként más-más hagyományos ruházatot találni. 

Eleinte csak fotózott. A koronavírus-járvány idején, mások javaslatára döntött úgy, hogy az anyagból szabadtéri kiállítást rendez. A megörökített viseletek nagy része európai, de már ázsiai és dél-amerikai ruhák is láthatók a gyűjteményben. Az afrikai út szervezés alatt áll. 

Mint elmondta, leginkább rendezvényeken, fesztiválokon sikerült lencsevégre kapni a legtöbb ruhát. 40 országban járt. Eddig évtizedes munkáját az Európa Parlament Európai Polgár díjjal ismerte el. Végcélja az, hogy egy online adatbázist tudjon összeállítani, amelyben minden népviselet szerepel.

A kiállítást a Forgatós táncegyüttes nyitotta meg, amelynek tagjai természetesen népviseletben ropták, szóban pedig Szikszai Zsuzsanna igazgató köszöntötte a közönséget. A tárlat június 20-ig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában