Szegedi hírek

2023.06.30. 19:11

Íz-emlék-képekből nyílt kiállítás a REÖK előtt

Kulinaritás és művészet fonódik a Pick Zrt., a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Regionális Összművészeti Központ Íz-emlék-képek című kiállításán, amely pénteken nyílt a REÖK előtti Magyar Ede téren.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Nagynevű márkák kapcsolódtak össze az Íz-emlék-képek című kiállításon. A grafikai illusztrációk fókuszában a 150 éves múlttal bíró Pick szalámi áll, az alkotásokat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) korábbi és jelenlegi hallgatói, tehetséges hazai tervezőgrafikusok készítették. 

A tárlatmegnyitón Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK főigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, fontosnak tartja, hogy az általa vezetett kulturális intézményekre úgy is tekintsen a nagyközönség, mint a Dél-alföldi Régió és az ország meghatározó márkáira.

– Mindhárom márkánk nagyon erős arculattal és komoly hagyományokkal bír. Valamint egy olyan széles körű kitekintéssel, amely nemcsak a színházzal foglalkozik, hanem összekapcsolódik a képzőművészettel is. Emellett próbálja tágítani a határait, és próbál kapcsolódni olyan erős márkákhoz és intézményekhez, mint a MOME vagy a Pick – mondta a főigazgató, majd az együttműködésre a közelmúltból a téli színházi bezárás időszakát említette, amikor a Pick Zrt. biztosított próbahelyet a Hegedűs a háztetőn próbafolyamatához. 

Takács István, a Bonafarm Zrt. operációs vezérigazgató-helyettese örömét fejezte ki, amiért a főváros után a Pick márka szülővárosának közönsége is megtekintheti a különleges tárlatot. 

– Pick Márk terménykereskedő több mint 150 évvel ezelőtt városunkban alapította meg a Pick Szeged Zrt. elődjét, majd alkotta meg a téliszalámi receptúráját. Egy Tisza Lajos körúti, átmenetileg bérelt helyiség után egészen 1900-ig a szegedi Margit utcában, szalámikészítő üzemében folyt a szalámigyártás. Aztán a megnövekedett igények kiszolgálásához ez az üzem is kicsinek bizonyult. 1900-ban a szalámigyárat áthelyezték a Maros utcába, majd az 1970-es évek végén elkezdődött az új szalámigyár építése a Szabadkai úton – ismertette a márka történetének legmeghatározóbb állomásait a vezérigazgató-helyettes. 

– Értéket, maradandót teremteni, mindezt széles tömegek számára elérhetővé tenni. Ez vezérel bennünket a téliszalámi gyártásakor, csakúgy, mint akkor, amikor megszületett a gondolat, hogy hozzuk el Szegedre a kiállítást – tette hozzá. 

A téliszalámi ihlette 24 egyedi stílusú grafika művészeti értékeit Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora méltatta. 

– Amikor ránézünk ezekre a plakátokra, fantasztikus kulturális, történelmi, gasztronómiai, művészeti, szellemi kollázsról beszélünk. A képek különböző hangulatokat ébresztenek különböző korok grafikai stílusában. Az ízélmények nagyon nehezen megfoghatók, de a Pick szalámi olyan, mint egy toposz, mindenki talál hozzá valamiféle kapcsolódási pontot – mondta a kurátor, majd a plakátok tematikus gazdagságára hívta föl a figyelmet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában