Helyi kultúra

2023.06.09. 17:01

Megkoronázták a legtöbbet olvasó gyerekeket – Galéria

Timár Kriszta

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Egy ötödikes fiú lett idén Szeged könyvkirálya, aki egy év alatt több mint 21 ezer oldalt olvasott el. Koronázási ceremóniáján Örökös Könyvkirályt, Alkönyvkirályokat és Főkönyvhercegeket is választottak.

A Somogyi Könyvtár immár 17. alkalommal hirdette meg olvasásnépszerűsító játékát, melynek végén pénteken délután Könyvkirályt koronáztak. Minden évben júniusban, az Ünnepi Könyvhéten az lesz a Könyvkirály, aki az ajánlott, korosztályonkénti bontásban található könyvek közül a legtöbbet elolvassa és a hozzátartozó feladatlapot a gyermekkönyvtárban vagy a fiókkönyvtárakban leadja, elküldi. Számára és a legtöbbet elolvasóknak ünnepélyes birodalomalapítási és koronázási ceremóniát szerveznek. Könyvkirályt, Főkönyvhercegeket, Könyvhercegeket és birodalmi tagokat díjaznak a Városháza dísztermében.

Örökös Könyvkirály címet az nyerhet el, aki 3 éven keresztül könyvkirályi magaslatokba jutott. Idén ez a hatodikos Perneki Nikolettnek sikerült. A Könyvkirály az ötödikes Abazid Ádám lett, aki 150 könyvet, több mint 21 ezer oldalt olvasott el. Alkönyvkirálynak Szűcs Kendét és Tóth Tímeát, főkönyvhercegnek Moumouletsa_Masa Eleftheria-t és Harsányi Gergelyt választották meg. Az ünnepségen 8 könyvherceget is jutalmaztak.

Érdekesség, hogy idén a legtöbb résztvevő Eric Kastner: Emil és a detektívek című regényét olvasta, ezt 22-en is kikölcsönözték. A Könyvkirály pedig olyan klasszikusokat is elolvasott, mint Kipling: A dzsungel könyve, Berg Judit: Rumini vagy Böszörményi Gyula: Gergő és az álomfogók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában