Szegedi hírek

2023.06.10. 16:40

Ukrán könyvespolcot adtak át Szegeden - Galéria

Suki Zoltán

Anyanyelvükön olvashatnak az ukrán menekültek. Fotó: Török János

A szegedi Somogyi-könyvtárba is elértek az orosz–ukrán háború hatásai, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy átadtak egy Ukrán könyvespolcot az intézményben központi, Dóm téri épületében szombaton. A rendezvényen elhangzott, hogy Ukrajna Magyarországi Nagykövetségének könyvadományával valósították meg a tervet. Egyébként Európa, Ázsia és a Közel-Kelet 35 országában működik már hasonló szolgáltatás, amelynek célja, hogy az ukrán menekültek anyanyelvi irodalomhoz férjenek hozzá.

Az eseményen jelen volt Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője, Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke, Tóth Károly, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

Ez a különleges könyvespolchálózat egyébként már szinte mindenhol jelen van, ahol nagyobb létszámú menekült tartózkodik. A könyvespolcra minden bizonnyal lesz igény, hiszen ukrán menekülteket Csongrád-Csanád vármegyében is elszállásolnak, ők pedig néhány kötetet így saját anyanyelvükön olvashatnak mostantól.

A rendőrség statisztikái szerint naponta még mindig több ezer ukrán menekült érkezik az országba. Az ukrán–magyar határszakaszon 6991-en léptek be Magyarországra pénteken, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5858-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában