Szegedi hírek

2023.07.04. 17:30

Csajkovszkij hattyúi is megelevenednek a következő évadban

Temesvártól New Yorkig vendégszerepelt sikerrel az idei évadban a Szegedi Kortárs Balett társulata a több mint ötven határon belüli fellépés mellett. A jövő évadban két új bemutatóval várják majd a közönséget, hat táncjátékot pedig tovább játszanak.

K. K.

Az idei évad egyik közönségsiker újdonsága volt a Lear táncjáték. Archív fotó: Török János

A Szegedi Kortárs Balett a most zárult évadban 58 előadást játszott, amelyet összesen csaknem 15 ezer néző tekintett meg – tájékoztatott a társulat közleményében. Szegeden 26, Budapesten 18, más városokban 7, külföldön pedig szintén 7 alkalommal léptek színpadra. 

A Carmina buranaval Romániában a Temesvári Magyar Napokon, Lettországban Rigában és Ventspilsben, Litvániában Vilniusban és Kaunasban, az Egyesült Államokban pedig New Yorkban szerepeltek. A közönség a Carmina burana mellett újra láthatta az Elégiát, a Blue-t, a Concertot, a Vadakat és A szentet, a gyerekek kedvéért pedig felújították a Diótörőt és a Hamupipőkét.

Az évadban két új premiert tartottak. Márciusban a Kisszínházban mutatták be a Tűz estet, amelynek három felvonásában a Bernarda Alba háza új változatát, a Bolero és a Carmen táncjátékot tekinthette meg a közönség. Áprilisban pedig a Szegedi Nemzeti Színházban kísérte zajos siker Juronics Tamás legújabb, Shakespeare művéből táncra fogalmazott rendezését, a Lear-t. Az új előadásokat a Nemzeti Táncszínház is műsorára tűzte. 

A társulat májusban a 10. Színházi Olimpia keretében vendégül látta az MM Contemporary Dance Company olasz társulatot. Az Enrico Morelli és Michele Merola vezette együttes a Ballad című táncjátékot adta elő.

A szegedi társulattól Dusana Herakova és Adam Bobák távoztak az évad végén, új tagként pedig Nyeste Adrienn, Füzesi Csongor és Giordana Marzocchi érkezik a nyár végén.

Bocsi Petra táncművész az egész éves teljesítményéért a társulat Imre Zoltán-díját vehette át, a Lear című táncjátékban nyújtott alakításáért pedig a közönség szavazatai alapján Dömötör-díjat nyert.

Az együttes a következő évadban is két bemutatót tervez. Ősszel a Lánglelkű táncszvitet mutatják be Juronics Tamás rendezésében, amelyhez öt szabadon választott Petőfi-vers szolgáltatott muníciót a Szegedi Kortárs Balett vezetősége által megbízott, a hazai és nemzetközi mesterkurzusokon és zeneszerzés-versenyeken kimagasló eredményeket elért fiatal zeneszerzők, Brandenburg Ádám, Dobri Dániel, Lázár Dániel, Molnár Viktor és Szászi Petra számára. Pataki András balettigazgató elmondta, az est során elhangzó versek, a Szegedi Szimfonikus Zenekar által életre keltett zeneművek, a fiatal koreográfusok munkái és a Szegedi Kortárs Balettól megszokott lenyűgöző látványvilágú költőiség együtt teremtik meg azt a szintézist, amely tovább élteti Petőfi Sándor zsenialitását.

A jövő év tavaszára pedig magyarországi és nemzetközi premierrel készülnek. A Fekete hattyú táncjátékot mutatják be Csajkovszkij zenéjére. Pataki András elmondta, nem először nyúlnak a témához, a társulat megalakulásának huszadik évfordulóján ugyanis a Hattyúk tavának két, egy felnőtt és egy gyermekverzióját már bemutatták, de most egészen új szemszögből nyúlnak majd a darabhoz. A táncjátékkal belga turnéra is indulnak majd jövő tavasszal.  

A társulat mindemellett az új évadban tovább játssza a Tűz és a Concerto háromfelvonásos esteket, a Lear, a Diótörő, a Hamupipőke és a Carmina burana című táncjátékait.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában