Könyvajánló

2023.08.07. 13:11

Könyvajánló - Colleen Hoover: All your perfects - Minden tökéletesed

Timár Kriszta

Kevés kortárs regény van, amely olyan egyértelműen nagy sikert ér el, mint Cooleen Hoover ezen műve. Az írónő egyébként sem hibázik túl gyakran, ezúttal azonban sikerült egy olyan történetet írnia, melyről nincs, aki ne szuperlatívuszokban beszélne. Én az ennyire sztárolt könyveket természetesen mindig kétkedéssel veszem kézbe, most azonban nem csalódtam kicsit sem. Ez valóban egy olyan történet, melynek minden sora és minden fordulata szívbe markoló vagy éppen lélekmelengető - legyen ez bármekkora közhely is.

A regény meglehetősen kényes, ugyanakkor nagyon sokakat érintő témákat boncolgat. Fő témája, hogy a gyermektelen pároknak nehézségekkel kell szembenézniük a mindennapokban, de érinti a megcsalást, a szexuális problémákat, és azt is, hogyan lehet a legkilátástalanabb helyzetből is újra építeni egy kapcsolatot. Mindezt az olvasó egy olyan történetbe csomagolva kapja meg, mely egy pillanatra sem válik lapossá. 

Quinn és Graham nem szokványos módon ismerkedtek meg egymással. A lány a tervezettnél egy nappal korábban ért haza egy utazásból és meg akarta lepni vőlegényét. Csakhogy a lakáshoz érve a folyosón egy idegen férfit lát teljesen összetörve, aki felvilágosítja: a vőlegény az ő barátnőjével szexel éppen. A két megcsalt, összetört szív fél év múlva talál egymásra és egy olyan, mindent elsöprő szerelem lesz az övék, melyet csak irigyelni lehet. A két idősíkon játszódó történet azonban nem sok reményt hagy az olvasónak, hiszen hamar kiderül: hét évvel később ez a kapcsolat már komoly válságban van. A történet előrehaladtával pedig lassan az is kiderül, hogyan mehetett így félre egy ennyire ideális szerelem.

A probléma, hogy Quinn és Graham, bármennyire és vágynak gyerekre, továbbra is ketten vannak. A teherbe esés nem sikerül, örökbefogadás pedig nem jöhet szóba, mert Graham egy fiatalkori hibája miatt priuszos. Ahogy pedig hónapról hónapra szembesülnek a kudarccal, hogy megint nem jött össze a vágyott gyerek, úgy nő egyre jobban a kapcsolatban a feszültség. A szex már nem az örömről, hanem a feladatról szól, melyhez Queen ráadásul már a kudarcélményt társítja, így a mindennapok intimitását is, mely az ő fejében szintén a szexhez kapcsolódik, igyekszik minél inkább kerülni. Nem akarja, hogy bármi erre a sikertelenségre hívja fel még jobban a figyelmét, elég megküzdeni a tapintatlan kérdésekkel családtagok, barátok részéről, hogy mikor lesznek már szülők. Ezzel pedig lassan teljesen elhidegül párjától. Ráadásul tudja, hogy Graham mennyire vágyik gyermekre, melyet ő láthatóan nem tud megadni neki, ami szintén mérgezi a nő lelkét: tudja, hogy ha nem az ő férje lenne, boldog apaként élhetne.

Az olvasó tehát végigkísérheti, hogy omlik össze egy mesebeli szerelem amiatt, hogy nem érkezik meg annak teljessé tevője, a közös gyermek, és mert mindkét fél saját gyászával van elfoglalva. A regény azért tud különösen megérintő lenni, mert olyan párkapcsolati nehézségeket és konfliktusokat vázol fel a gyermektelenségtől függetlenül is, mely szinte minden családban előfordulhat. Bemutatja például, hogy a ki nem mondott sérelmek és a feltételezések milyen károsak lehetnek. Hova vezet, ha inkább hagyjuk, hogy olyan dolgok mérgezzék a kapcsolatot, melyről azt gondoljuk, léteznek, miközben sosem kérdeztünk rá, valóban így van-e. Ugyanakkor azt is gyönyörűen megmutatja, hogy sosem késő küzdeni egy kapcsolatért.

A Minden tökéletesed című regényt nem csak azoknak érdemes elolvasniuk, akik meddőségi problémákkal küzdenek, hogy lássák, konfliktusaik, nehézségeik nem egyediek, hanem mindenkinek, aki párkapcsolatban él. Abban ugyanis előbb-utóbb mindig vannak nehézségek. Nem mindegy azonban, hogy azokat szeretettel vagy indulattal próbáljuk meg kezelni. Quinn és Graham története azt tanítja meg, hogy még a legmélyebb gödörből is van kiút - persze csak akkor, ha képesek vagyunk befejezni az ásást.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában