Határtalanul benne van minden: a szívünk, a lelkünk

2023.09.25. 07:00

Erdélyről szóló előadásra invitálnak az Emlékpontba

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület Határtalanul! programjának részeként tart Erdélyről előadást Nagy Gyöngyi történész. Az Emlékpontban várják az érdeklődőket.

Tábori Szilvia

Nagy Gyöngyi, történész. Archív Fotó: Kovács Erika

Erdély a szívügyem. Az előadás mottójaként nem véletlenül választottam Wass Alberttől egy idézetet: „Amikor kimondom azt a szót, hogy Erdély, abban benne van minden: a szívem, a lelkem”

 – mondta lapunknak Nagy Gyöngyi történész, pedagógus. A Szőnyi Benjámin Református Általános iskola tanára Erdélyről tart előadást a Szeretem Vásárhelyt Egyesület Határtalanul! programjának részeként szeptember 28-án, csütörtökön 14 óra 30 perctől a hódmezővásárhelyi Emlékpont előadótermében.

Mint azt lapunk kérdésére elmondta, idén ősszel 400 középiskolás diák utazik Erdélybe, főként nekik mesél majd a határon túli terület történelméről, földrajzi nevezetességeiről. A Hargita megyei Csehétfalván lesz a diákok bázisa, amellett ellátogatnak olyan nagyobb városokba is, mint Kolozsvár, Nagyvárad, Székelyudvarhely vagy Csíksomlyó. Minden osztályból 5-6 tanuló hallgathatja meg az előadást, majd egy következő történelemórán felkészítik társaikat az előadás és egy útvonalterv alapján. 

Erdély történetének egyik legfontosabb korszaka, az 1570-es évektől az 1700-as évek elejéig tartó Erdélyi fejedelemség lesz az előadásom középpontjában. Ez az a korszak, amelyre Móricz Zsigmond Tündérkertként hivatkozik – hangsúlyozta Nagy Gyöngyi. Hozzátette, előadásában beszél majd Erdély 20. századi történetéről is, amikor az I. világháborút lezáró trianoni békediktátummal elszakították Magyarországtól. És bár 1940-ben visszatérhetett, néhány évvel később újból elvették. A II. világháborútól napjainkig tartó korszakot szintén érinti.  Azt reméli, beszámolója, történelem óráihoz hasonlóan, közvetíti majd a történelem, jelen esetben Erdély iránti szenvedélyét. – Mindent megteszek azért, hogy a diákok kíváncsisággal telve induljanak el erre az útra

 – hangsúlyozta.

Nagy Gyöngyi Erdélyről szóló előadására minden érdeklődőt örömmel várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában