Szegedi hírek

2023.09.01. 19:30

Évadot nyitott a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Bemutatkozott a Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Dubóczky Gergely karnagy. Gyüdi Sándor tájékoztatást nyújtott a jövő heti Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyről: Ausztráliából, Ázsiából, Észak- és Dél-Amerikából, valamint Európából összesen száz versenyző érkezik Szegedre.

Koós Kata

Évadot nyitott a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Fotó: Karnok Csaba

Pénteken tartotta évadnyitó társulati ülését a Szegedi Szimfonikus Zenekar. Az évad legfontosabb célkitűzését egy szóban foglalta össze Gyüdi Sándor igazgató: „dolgozhassunk!”. Az elmúlt évek nehézségei kapcsán elmondta, járvány talán már nem terheli az új évadot, a megnövekedett rezsiköltségek miatti, esetleges bezárás azonban kérdéses, ahogyan az anyagi bizonytalanság is már most látható. Úgy fogalmazott, lesznek elvonások, de egyelőre még nem ismert, hogy milyen mértékben. 

A bérlettulajdonosok szeptember 8-áig újíthatják meg bérleteiket. Újraindul a Lázár Ervin Program, amelynek keretében interaktív koncertekkel készülnek a fiataloknak. Tavaly már nagy sikert arattak Zenés kocsikázás pogramjukkal, idén a téli időszakban egy Zenés szánkózás című interaktív koncertet is kínálnak. A zenekar folytatja együttműködését a Szegedi Nemzeti Színházzal, továbbá több vendégszereplés is vár a muzsikusokra az évadban, többek között Magyarkanizsán, Zentán és többször a fővárosban. 

Az évadnyitón Dubóczky Gergely, a Szegedi Szimfonikus Zenekar új művészeti igazgatója és első karmestere is köszöntötte a társulatot. 

Azzal a lendülettel vágok bele életemnek ebbe az új korszakába, amellyel egy pályakezdő nekiindul a világnak. Azért is választottam az első koncertre Mahler „Titán” első szimfóniáját, mert abban a darabban tükröződik ez a lendület

 – mondta a karnagy, aki szeptember 26-án, a Fricsay-bérlet első koncertjén dirigálja majd az évadban először a zenekart. Változatos és fantasztikus vendégművészekkel tűzdelt évadot harangozott be, továbbá távlati terveit is ismertette: a repertoár szélesítését, a külföldi vendégművészek számának növelését.

Gyüdi Sándor az évadnyitó ülés után tájékoztatást nyújtott a szeptember 3-a és 10-e között első alkalommal zajló Fricsay Ferenc Nemzetközi Karmesterversenyről is. Elmondta, a megmérettetést egy svájci koncertszervező cég, a Concert & Media rendezi a Szegedi Szimfonikus Zenekar közreműködésével. Ahogy Gyüdi Sándor fogalmazott, Fricsay Ferenc hazai kultusza jóval kisebb a megérdemeltnél, ezért kapta nevét a verseny. Fricsayt minden idők egyik legnagyobb karmestereként méltatta, aki pályáját húszévesen Szegeden kezdte. 1948-as külföldi távozása után Berlinben, Münchenben, Houstonban volt operaházak fő-zeneigzgatója, zenekarok vezető karmestere. Dirigált a Bécsi Staatsoperben és a milánói Scalában is. 

A versenyre ötszáznál több jelentkezés érkezett, a beküldött videók alapján választotta ki a szakértő zsűri azt a száz versenyzőt, akik Szegeden méretik meg magukat. Mind az öt lakott földrészről, Ausztráliából, Kínából, Japánból és Koreából, Kanadából, Észak-és Dél-Amerikából, Afrika országai közül Marokkóból és számos európai országból érkeznek. Hazánkat két versenyző képviseli majd. 

A verseny négy fordulóból áll, minden versenyző a Szegedi Szimfonikus Zenekart dirigálja. A zsűrielnök Vaszilij Petrenko, a londoni Royal Philmarmonic Orchestra zeneigazgatója. Az első fordulók a Korzó Zeneházban lesznek, a döntő szeptember 10-én 19 órakor Fricsay Ferenc lányának részvételével a Szegedi Nemzeti Színházban. A koncert után a zsűri eredményt is hirdet, a nyertesek meghívásokat kapnak londoni, szegedi és német szimfonikus zenekarokhoz. A záróhangverseny nyilvános, ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Helyre szóló jegyek igényelhetők a színház és a Filharmónia jegyirodájában, valamint a Korzó Zeneházban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában