Helyi kultúra

2023.11.15. 17:30

Magyar tankönyvből tanulhatnak zenét Kínában a gyerekek

Magyar fejlesztésű, három nyelvű zenei tananyagot adott közre Kína legnagyobb zeneműkiadója az idei sanghaji nemzetközi zenei expón. Gárdián Gábor gordonkatankönyve eddig az első és egyetlen Európából importált csellóiskola az ázsiai országban, ahol ezentúl magyar népzenén keresztül ismerkedhetnek meg az európai zenekultúrával a gyerekek.

Koós Kata

Gárdián Gábor gordonkaiskoláját október 12-én a szegedi gordonkaművész jelenlétében mutatták be Sanghajban a kínai nagyközönségnek. Fotó: Gárdián Nikolett

A Gárdián Gordonkaiskola sorozat kezdőknek szóló első és második kötete Ázsia legnagyobb zeneipari kiállításán, az évente megrendezett China Music elnevezésű fesztiválon jelent meg Kína egyik legrangosabb kiadója, a Sanghaji Zeneműkiadó (Shanghai Music Publishing House) gondozásában október 12-én. Erről Thorday Attila újszegedi plébános tájékoztatta lapunkat, akinek plébániai közösségének tagja a kiadvány alkotója, Gárdián Gábor és felesége, akik jelenleg Kínában tartózkodnak. A Magyarországon már ismert és közkedvelt kiadvány ázsiai bemutatása annak fényében egyedülálló kulturális és zenepedagógiai sikernek tekinthető, hogy magyar nyelvű és magyar hagyományokra épülő, rendszerezett hangszeriskola még sohasem jutott el kínai zeneoktatási intézményekbe.

Gárdián Gábor gordonkaművész hazánk első számú csellóoktatási tananyagának kidolgozója. Tanítványai sikerrel vettek részt országos és nemzetközi versenyeken, sokan közülük a világ legnevesebb szimfonikus zenekarainak tagjai lettek. A több állami kitüntetéssel is elismert mesterpedagógus gordonkaiskola-sorozata szerepel a magyar zeneiskolai tanterv hivatalos ajánlásában, és az országos versenyek kötelezően játszandó darabjainak fő forráshelye. A magyar–angol–kínai nyelvű tankönyvek a csellózás alapjaitól a magasabb játéktechnikai ismeretekig vezetik végig a tanulókat, miközben értékes zenén és derűs kivitelezésben nevelik a gyerekeket zeneértésre és zeneszeretetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában