Szegedi hírek

2023.11.11. 14:00

Versenygyőztes művet mutatnak be a Vántus Napokon

A Kosztándi Vonósnégyes és Szives Márton MMA-ösztöndíjas ütőhangszeres művész a Vántus István Kortárszenei Napokon mutatja be Molnár Viktor Timelapse című művét. A darabbal dobogós helyezést ért el szerzője a csehországi nemzetközi zeneszerzőversenyen.

Koós Kata

Molnár Viktor művei a Szegedi Kortárs Balett több előadásában is hallhatóak. Fotó: Kultura.hu

A Vántus István Kortárszenei Napok 52 éve része a szegedi koncert- és a hazai kortárszenei életnek. Többnapos fesztiválon mutatják be a hazai szerzők új műveit a virtuóz szólóktól a zenekari darabokig, a zenei szakgimnáziumi tanulók darabjaitól a nagy mesterek műveiig. Idén Hollós Máté vezetésével a Vántus Napokat november 20-a és 23-e között rendezik meg a Szent-Györgyi Albert Agóra dísztermében, továbbá a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a Korzó Zeneház és a Somogyi-könyvtár termeiben.

Szives Márton az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar alumnusa, visszatérő vendégszólista a Vántus Napokon. A Samodai-Szives Duó tagjaként és a Tavaszi és Őszi Kulturális Napok vizuális koncertjeiről is ismerheti a közönség. Fotó: Hrotko Bálint
Szives Márton az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar alumnusa, visszatérő vendégszólista a Vántus Napokon. A Samodai-Szives Duó tagjaként és a Tavaszi és Őszi Kulturális Napok vizuális koncertjeiről is ismerheti a közönség. Fotó: Hrotko Bálint

Egy versenydíjat nyert művet is hallhat majd a közönség. Molnár Viktor Artisjus-díjas, fiatal zeneszerző Timelapse című marimba-ötöse először hangzik el hazánkban november 22-én 19 órakor az Agóra dísztermében.

Két éve dolgozom együtt Molnár Viktorral, és nagyon szeretem a programzene szerű nyelvezetét, így sok helyen játszom a darabjait. Például a Sketches című vibrafon szólójával két nemzetközi versenyen nyertem első helyezést, az Origin című trombita-ütő performatikus duóját pedig a Samodai-Szives Duóval rendszeresen meghívják európai fesztiválokra. Ezért múlt évben felkerestem, hogy nincs-e kedve egy olyan darabhoz, amelyben a marimba és a vonósnégyes együtt dolgozik, és a mozgás mint zenei elem jelenik meg 

– mesélte a Sófi Alapítvány Gyémánt Fokozatával, valamint a Pro Arte Aranyéremmel kitüntetett, MMA-ösztöndíjas Szives Márton, az est marimba-szólistája.

A Kosztándi Vonósnégyes színvonalas koncertjei és szakmai munkája fontos része Szeged életének. Fotó: Papageno
A Kosztándi Vonósnégyes színvonalas koncertjei és szakmai munkája fontos része Szeged életének. Fotó: Papageno 

Így született meg a Timelapse című darab, amelyet a szerző benevezett a csehországi Generace 2023 nemzetközi zeneszerzőversenyre, ahol a második helyezést nyerte el.

– A marimbára és vonósnégyesre írt darab a népszerű fotózási technika működésének egyedi ábrázolásán, az idő múlásának érzékelésén, illetve az idővel való játékon alapul. Tudjuk, hogy az idő relatív, máshogy érezzük múlásának sebességét különböző életszakaszokban, különböző szituációkban és térbeli helyzetünk szerint. De mégis mit érzünk lassúnak és gyorsnak? Hogyan hat a tempó és a sebesség a hangmagasságokra? 

– összegezte darabjának ihlető gondolatait a szerző. 

A Timelapse a mozgás időbeliségét, a vonósnégyes és a marimba beszélgetését és a kamarazene minden aspektusát felvonultatja egy röpke, de élvezetes 15 percben

 – fűzte hozzá Szives Márton.

A részletes program ITT tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában