Szegedi hírek

2023.12.05. 16:47

Angyalkákat keresnek a rászoruló hittanosoknak – Galéria

„Egy szívvel, közösen” mottóval hirdettek idén is adománygyűjtést a Jövőt a Fiataloknak Alapítvány önkéntesei. Papok és civilek fogtak össze, hogy körülbelül 150 rászoruló kisgyerek karácsonyát szépíthessék meg. Személyre szóló ajándékokat gyűjtenek 6-10 ezer forint értékben a gyerekeknek. Aki adja, annak talán nem nagy teher, azonban aki kapja, annak felbecsülhetetlen érték lehet.

Koós Kata

Maroknyi lelkes csapat, papok és civilek fogtak össze a mélyszegénységben élő gyerekekért. Fotó: Karnok Csaba

Kispapok kezdeményezték négy évvel ezelőtt az egyházmegyei, adventi adománygyűjtést, amellyel rászoruló, hittanos gyerekek karácsonyát igyekeztek megszépíteni. Már az első évben több mint száz olyan gyereket sikerült ajándékkal meglepniük, akiknek egyébként semmi sem került volna a karácsonyfa alá. 

A járvány idején, 2020-ban nem tudtunk programokat szervezni, de szerettük volna segíteni a családokat. Ezért hirdettük meg az adventi gyűjtést. Kezdettől fogva fontos célkitűzésünk volt, hogy minél személyesebb módon valósuljon meg. A településeken dolgozó hitoktatókat kértük meg, hogy ajánljanak rászoruló gyerekeket, és írjanak róluk rövid jellemzést, hogy tudjuk, mire van igazán szükségük 

 – mondta el lapunknak Tapodi Krisztián békéscsabai káplán. 

Az ünnepi akció egész éven át tartó programsorozattá bővült. Nyaranta tábort is rendeznek a rászoruló hittanosoknak, tavasszal és ősszel pedig egy-egy játékos, ifjúsági délutánt. A programok megvalósítását egy maroknyi, lelkes csapat végzi, akik tavaly óta a Jövőt a Fiataloknak Alapítvány égisze alatt folytatják jótékony küldetésüket. Azoknak a gyerekeknek az életébe visznek vidámságot, megértést, odafigyelést és elfogadó, szelíd szeretetet, akiknek mindennapjait a nélkülözés határozza meg.

Sok gyerek életében először nálunk volt táborban. Ők olyan nehéz sorsú fiatalok, akiknek a viselkedésére is rányomja bélyegét az a mélyszegény környezet, amelyben élnek. De mi őket is szeretettel látjuk

 – mondta Serfőző Levente, az egyházmegye oktatási helynöke, aki kezdettől fogva főszervezője az adventi gyűjtésnek és az ifjúsági programoknak. 

Az első tábor elején az egyik 12 éves kisfiú megszólalni sem akart, a közös étkezésekben sem akart részt venni, de a tábor végére már kommunikált, együtt játszott a többiekkel, és azóta oszlopos tagja a plébániai közösségnek

 – tette hozzá Szalainé Milasin Kati, az alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Az ajándékokat idén is személyre szólóan gyűjtik a gyerekeknek. Jószívű angyalkáik az [email protected] e-mail címen jelentkezhetek, ha összeállítanának karácsonyi csomagot egy-egy gyereknek. A válaszlevélben az alapítvány munkatársai megküldik a gyerek korát, keresztnevét és érdeklődési körét. 6-10 ezer forint összértékű csomagokat várnak, amelyek az adományozóknak talán nem nagy terhet jelentenek, a rászoruló gyermekeknek azonban felbecsülhetetlen érték lehet egy-egy focilabda, sál, mesekönyv vagy éppen színesceruza-készlet. Az ajándékcsomagokat a püspökségen és a felsővárosi Szent Miklós plébánián adhatják le a nagylelkű angyalkák december 15-éig. 

Többször a hitoktatókkal együtt vittük ki a csomagokat. Megrendítő volt megtapasztalni, hogy milyen nehéz körülmények között él sok család 

– jegyezte meg Tapodi Krisztián. 

Az alapítvány december 9-én 19 órától jótékonysági koncertet is rendez a felsővárosi Szent Miklós templomban, amelynek bevételét szintén a rászoruló hittanosok támogatására fordítják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában