Szegedi hírek

2024.03.16. 17:30

Bebizonyították, hogy a tehetség kortalan – Galéria, Videó

Az Országos Nyugdíjas Ki mit tud?-nak adott otthont szombaton az újszegedi művelődési ház. Csaknem ötven egyéni előadó és csoport mérette meg magát szerte a vármegyéből. A tét a döntőbe jutás volt, amit május végén a siófoki Aranyparton rendeznek.

Koós Kata

A hódmezővásárhelyi Szépkorúak Tánccsoportjának tagjai alig várták, hogy a reflektorfénybe léphessenek felcsíki táncokkal. Fotó: Karnok Csaba

Fiatal bárki lehet, idős viszont csak a java

– ezzel a felvezető mottóval indult szombaton a Hontravel Kft. által 14. alkalommal megszervezett Országos Nyugdíjas Ki mit tud? regionális elődöntője az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. A szépkorúak versenyével egyidőben rendezték a Népek Tánca-Népek Zenéje fesztivál előválogatását is, így nullától százéves korig várták a fellépőket.

 A célunk, hogy a régi hagyományokat át tudjuk örökíteni a fiatalok számára. Emellett, mivel országos a rendezvény, minden tájegység megmutathatja egymásnak értékeit, kincseit. Barátságok születhetnek, klubok cserélnek tapasztalatokat, a verseny után ellátogatnak egymáshoz

 – mondta el lapunknak Vadaszán Aurélia főszervező, a Hontravel Kft. ügyvezetője, aki a zsűriasztalnál Tóthné Döme Máriával, a makói Maros táncegyüttes művészeti vezetőjével együtt foglalt helyet.

Az elődöntőben csak a színpadképességet vizsgálták. Akik megfeleltek, őket beválogatták a május végi döntőbe, amelyet Siófokon, az Aranyparton tartanak majd. Országosan minden eddiginél többen jelentkeztek idén, több mint hétszázan.

Rengeteg szeretetet kapok visszacsatolásként, és nem csak a verseny ideje alatt, hanem hétköznapokon és az ünnepekkor is

 – indokolta meg Vadaszán Aurélia, hogy mi motiválja 2010 óta, hogy újra és újra versenyre hívja az ország nyugdíjasait.

A döntőben nem csak a három legjobb kap elismerést. Kiemelt arany, arany, ezüst vagy bronz minősítést kapnak az előadók. Emellett a cég Hetvenkedő hatvanasok programjának keretében támogatást nyerhetnek hazai kirándulásokhoz.

Az újszegedi elődöntőben csaknem ötven egyéni előadó és csoport mérette meg magát szerte a vármegyéből. Nagy volt az izgalom a kezdés előtt. Sokan fellépő ruhájukat vagy frizurájukat igazgatták, mások még utoljára elpróbálták a reflektorfénybe lépés előtt műsorszámukat: a művelődési ház udvarán a szaxofon dallamai szálltak, az előtér egyik felében tánclépéseket, a másikban szavalatot próbáltak. Volt, aki bosszankodott, hogy nem volt idő kivasalni kötényét indulás előtt, más azt újságolta, hogy reggel még palacsintát is sütött az unokáknak.

Hangszeres és táncos produkciók, szavalatok, énekesek és kórusok váltották egymást a színpadon. A hódmezővásárhelyi Szépkorúak Tánccsoportjának tagjai alig várták, hogy a reflektorfénybe léphessenek felcsíki táncokkal. Vezetőjük, Juhász Istvánné Jutka elmondta, hogy a csoport 2011-ben alakult, jelenleg 24 tagból áll, akik hetente kétszer ropják másfél órán keresztül. A csapat átlagéletkora 74 év. Képzett tánctanár foglalkozik velük, nyolc évig Gálné Szél Katalin, két éve pedig Törökné Tárkány-Szűcs Katalin képzi őket. Az Országos Nyugdíjas Ki mit tud? visszatérő fellépői, már 9 kiemelt arany, 10 arany és egy ezüst minősítést szereztek.

Nagyiván Ferencet a tánc szeretete vonzotta a lelkes csapatba, Juhász Nagy Mihályné Erzsike hozzátette, hogy számára a jó társaság is legalább olyan fontos indok.

Az évek alatt egymásra odafigyelő csapattá alakultunk. Nem csak a táncpróbákon, hanem a hétköznapokon is törődünk egymással, barátok vagyunk, együtt kirándulunk 

– mondta el Juhász Istvánné Jutka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában