Szegedi hírek

2024.03.20. 14:36

Kiállítással ünnepelték a perzsa újévet - GALÉRIA

A perzsa kultúrába bepillantást engedő kiállítással kedveskedett a perzsa újév, azaz a Nowruz alkalmából a Szegedi Tudományegyetem közösségének a Seyedin-házaspár. Az iráni használati és dísztárgyakat, fotókat, ételeket, zenéket és szokásokat bemutató tárlatot a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kiállítóterében rendezték be szerdán.

Koós Kata

Szemet gyönyörködtető, iráni ezüst és réz használati tárgyat, kerámiákat, terítőket, teáskészleteket mutattak be a TIK-ben a látogatóknak. Fotó: Gémes Sándor

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A teheráni származású Seyedin Nima 2004 óta él Magyarországon, 2009-ben diplomázott Budapesten építészmérnökként. 2006-ban Szegeden ismerte meg későbbi feleségét, Szilviát, akivel 2014-ben házasodtak össze. Szilvia jelenleg PhD tanulmányait végzi az SZTE Történelemtudományi Karán, korábban nemzetközi tanulmányok és közgazdaságtan szakokon szerzett már diplomát.

Nima elmondta, hogy a perzsa újév szerdán hajnalban 4 óra 26 perc 34 másodperckor köszöntött be, a tavaszi napéjegyenlőséggel egy időben. A Nowruzt a természet feltámadása kezdetének, a növények megszületése és növekedése idejének tekintik, és a tradíció szerint ilyenkor az embernek is új korszakot kell új szellemben kezdenie. Az újév alkalmából a házaspár a perzsa tradíciókból, kultúrából, értékekből ízelítőt adó kiállítást rendezett a TIK-ben. 

Elmondták, hogy a perzsa újévhez kötődő legfontosabb tradíció az ünnepi asztal, amelyre hét szimbolikus dolog kerül. Minden tárgy „s” betűvel kezdődik a perzsa nyelvben. A kicsíráztatott búza vagy lencsemag például a frissességet jelképezi, az alma az egészséget, az aprópénz a gazdagságot, a fokhagyma a jóllétet, az aranyhalak a lendületet szimbolizálják, hogy mindig mozgásban kell maradni. Az asztalra kerül még a Korán, valamint Hafez, híres perzsa költő verseskötete. Utóbbi verseiből jóslatokat olvasnak az ünnepen.

Rengeteg szemet gyönyörködtető, míves, kézzel készített ezüst és réz használati tárgyat, kerámiákat, terítőket, teáskészleteket mutattak be az asztalokon a látogatóknak, akik az ostáblát is kipróbálhatták. A paravánokon pedig a perzsa kultúra történelmi hátterével, kulturális és természeti kincseivel ismerkedhettek az érdeklődők.

A házaspár elmondta, hogy India után Iránban iható a világ legfinomabb teája. Külön technikájuk van elkészítésére, amely során nem forrázzák, hanem mintegy megpárolják a teát, így nagyon erős, sűrű italt kapnak.

Ha jön valaki vendégségbe, mindenhol teával kínálják. Olyan nálunk, mint Magyarországon a pálinka 

– jegyezte meg mosolyogva Seyedin Nima. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában