Helyi kultúra

2024.03.14. 18:50

Új kiállítással nyit március 15-én az Emlékpark

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 15-én újra kinyitja kapuit a látogatók előtt, változatlan jegyárral és új kiállítással. Az új tárlat, a Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szent korona vármegyéi című tárlat június 15-ig tekinthető meg az Emlékparkban.

Imre Péter Géza

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc ünnepén, március 15-én tárja ki a látogatók előtt a kapuit az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A nyitás napjától megtekinthetik az érdeklődők a Szent István keresztény hagyatéka – a magyar szent korona vármegyéi című új, időszaki kiállítást a Látogatóközpont épületének több termében.

Az ezzel kapcsolatos projekt még 2016 végén kezdődött, amikor Kovach Anton neves kárpátaljai festőművész, az Ungvári Képzőművészeti Akadémia tanszékvezetője elfogadta a Kárpátaljai Szövetség felkérését és vállalkozott a több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásra, amely a képzőművészet eszközeivel mutatja be, mutatja meg az egykori történelmi Magyarország 64 vármegyéjének székhelyét. A képsorozat „vándoroltatása” a 2020. március 15-re tervezett indulása az akkori pandémia miatt csak később, júniusban valósulhatott meg, így 2020. június 25-én Esztergomban indult a sorozat. Mára a vándorkiállítás 8 magyarországi városba látogatott el, míg külhonban, de még az egykori határokon belül, Székelyudvarhelyen állították ki a festményeket.

A monumentális tárlat festőművésze azon kevesek közé tartozik, aki vállalta, hogy beutazza a történelmi Magyarország összes vármegyéjének székhelyét. Elfogulatlanul tárja elénk benyomásait és emlékeit a festészet nyelvén elmesélve emlékeit, élményeit. Az egykor egy egységhez tartozó városok ma hat ország területén fekszenek, de kijelenthetjük: több mint 100 év után is a közös múlt, a hit, a hagyományok és az emlékezet fűzi őket szorosan egymáshoz, mint a gyöngyöket a láncon. Kötődik a festményekhez Hollósi-Laczkó Ilona biofizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, A Magyar Királyság vármegyéinek címerei 1881-1920 között című kiállítása.

A csütörtöki megnyitón Kertész Péter, az ÓNTE ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a képeknek köszönhetően átélhetjük, átérezhetjük a régi Magyarország hangulatát, megélhetjük magyarságunkat. Utána Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke szólt, kiemelve a festmények bárhol legyenek kiállítva az otthon érzetét keltik, de Ópusztaszeren a hazatérést is jelentik. Feledy Balázs művészettörténész elmondta, hogy Kovach Anton példátlan vállalkozásában 2019-ben, 2020-ban készítette a beszédes képeket. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, metropolita, a Vándorkiállítás védnöke szavait Szaplonczay Miklós szegedi parókus atya tolmácsolta, elmondva: felemelő és inspiráló a tárlat, az alkotások előtt állva igazán otthon érezhetjük magunkat. Végül Kovach Anton festőművész, a képsorozat alkotója ukránul mondott köszönetet minden segítségért, megemlítve, hogy fia és felesége, valamint Budapesten született unokája is elkísérte az eseményre.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban június 15-ig tekinthetik meg az odalátogatók a képsorozatot, a Hungarikum tárházban pedig továbbra is látható A Magyar Királyság vármegyéinek címerei 1881-1920 között című. A két tárlat kapcsolódik egymáshoz. A már említett kiállítások mellett a Nomád Park, a skanzen és a Rotunda kiállításai is elérhetőek lesznek péntektől.

Nyitvatartás

Fontos információ az ÓNTE nyitva tartásával kapcsolatban, hogy március 15. és március 28. között hétfő kivételével minden nap 10-től 16 óráig, majd március 29. és október 31. között hétfő kivételével a nyitvatartási napokon 10-től 18 óráig várja a látogatókat az Emlékpark.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában