Szegedi hírek

2024.04.07. 18:40

Bábok alkották meg a Tiszát – Óriás galéria

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Megint nem mindennapi meglepetést szereztek a Szeged belvárosában sétálóknak vasárnap a Kövér Béla Bábszínház művészei. Most a Móra Ferenc Múzeum előtt találkozhattak az arra járók az óriásbábokkal. Az esemény apropója egyébként az volt, hogy április első hetében a Kövér Béla Bábszínházban fogadták az ország összes bábszínházából érkező bábkészítőket, bábtervezőket, akik óriásbábokat készítettek a Tisza eredetéről szóló mondák alapján. Így aztán kézenfekvő volt, hogy a művészek „megalkották” a Tiszát is. A közösen létrehozott folyó állapotát az óriásbábok feltűnése változtatta folyamatosan. Megérkezett például egy csacsi, aki kijelölte a Tisza medrének vonalát, ettől lett kanyargós a folyó. Besétált a két szépséges, könnyező lány, a Szőke Tisza és a Fekete Tisza, de még óriásmedvék is előbukkantak, akik megborzolták a folyó sodrását. Vagyis a bábok segítségével a bábfolyó folyamatosan változott.

 

A közönség hol haragvó, hol lágy Tiszát láthatta. 

A szervezők szerint a program azért is különösen izgalmas volt, mert nem csak az ország bábszínházai közös projektjének záróeseménye volt, de szegedi együttműködéseket is rejtett. A bábok megérkezését ugyanis Gajda Ámos szaxofonon kísérte, a téren pedig a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai adták a Tisza aláfestő zenéjét Dubóczky Gergely vezényletével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában