Helyi sport

2014.07.24. 21:25

Búvárúszás: két szegedi az Európa-bajnokságon

A jövő héten Olaszországban, Lignano Sabbiadoróban rendezik meg a XXV. búvárúszó Európa-bajnokságot. A magyar válogatottban Szegedről Kanyó Dénes és Kosara Géza kap szerepet. Mindketten jó eredményben bíznak.

Süli Róbert

 Kanyó a legeredményesebb

Az olaszországi Európa-bajnokság lesz a 25. A magyar válogatott eddig 22-n szerepelt. 116 érmet szerzett, ebből 29-29 volt arany- és ezüst-, 59 pedig bronzérem. A szegedi Kanyó Dénes minden idők legeredményesebb magyar férfi versenyzője. A 37 éves sportoló négyszer volt Európa-bajnok, kétszer lett második, ötször pedig harmadik. Két éve 9 érem volt a termése a magyar válogatottnak. 2-2 arany- és ezüst-, öt bronzérem jutott a csapatnak. Olaszországban eddig kétszer rendeztek Eb-t, 1967-ben és 2012-ben, ez lesz a harmadik esemény.

Hatfős magyar válogatott utazik vasárnap Olaszországba, Lignano Sabbiadoróba, ahol július 29-én (kedd) hivatalosan is megkezdődik a XXV. búvárúszó Európa-bajnokság. A magyar válogatott keretének tagja a Muréna Szegedi Úszó- és Búvárklub két versenyzője, [namelink name="Kanyó Dénes"] és [namelink name="Kosara Géza"]. Kanyó öt-, míg Kosara három számban áll rajthoz.

– Minden rendben, sokat dolgoztunk, nagyon várom a versenyt, ami hihetetlenül erős lesz. Minden jegyzett európai búvárúszó ott lesz, így nem mindennapi csata várható. Jó formában vagyok, különösen 800 méteren mentem jó időket, nagyon várom már a kezdést. Gyönyörű helyen, kiváló körülmények között versenyezhetünk. Jó lesz, mert édesanyám és édesapám a helyszínen drukkol nekem, ez különlegesen nagy erőt ad majd a versenyzéshez. Egy kisbusszal megyünk, amit én vezetek. A nyáron ünnepelem a 38. születésnapom, így bízom benne, hogy szép ajándékot, érmet szerzek majd. Három éve Hódmezővásárhelyen, a világbajnokságon sikerült szép eredményt elérnem, ekkor ünnepeltem a szülinapomat éppen, remélem, ez most is jó ómen lesz – kezdte a beszélgetést Kanyó Dénes.

Kosara Géza a klub egyik legtehetségesebb versenyzője. Fiatalként is szép sikert érhet el az Európa-bajnokságon.

Kosara (balról) és Kanyó az Eb-n szerepel. Fotó: Frank Yvette

Kosara (balról) és Kanyó az Eb-n szerepel. Fotó: Frank Yvette
– Ennél csak jobb jöhet, hiszen pár héttel ezelőtt olyan időket úsztam, ami után még Dénes is elismerően csettintett. Most viszont gödörbe kerültem, teljesen szétesett az úszásom. Én csak reménykedni tudok abban, hogy visszatalálok a helyes útra. Erre van néhány napom. Dénes ebben nagy segítség, hiszen biztat, hajt, így tudom, hogy sikerül kikecmeregnem ebből a helyzetből. Ha ez sikerül, akkor képes lehetek az éremszerzésre is – nyilatkozta Kosara Géza.

Ezek is érdekelhetik