Helyi sport

2017.12.05. 11:18

Mindenhol sikeres lett dr. Papp László - olimpiai ezüstöt nyert a szentesi birkózólegenda

2004 óta viseli Szentesen a városi sportcsarnok dr. Papp László nevét.

Munkatársunktól

Forrás: wikipedia

 

 

 

 

Dr. Papp László. Fotó: szentesinfo.hu

 

 

Dr. Papp László. Fotó: szentesinfo.hu

 

 

 

 

 

 

Az egykori kiváló birkózó 1905. január 4-én született a Dózsa György utcában, ő számít Szentes valaha volt legeredményesebb sportolójának olimpiai ezüstérmével, amelyet az 1928-as, amszterdami játékokon szerzett kötöttfogásban, kisközépsúlyban. Kizárólag a finn Väinö Kokkinen előzte meg.
 


 

1923-ig Szentesen élt, itt végezte el az állami főgimnáziumot. A Szentesi TE labdarúgója is volt, a felnőttcsapat tagjaként területi bajnok lett. 1922-ben ő honosította meg a birkózást a városban. A budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre került, itt szerzett jogi diplomát. Ekkor lett a MAC igazolt birkózója, ahol 1944-ig sportolt. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy az FTC-ben kipróbálta magát ökölvívóként és súlyemelőként, utóbbiban magyar bajnok lett 1932-ben. Az FTC örökös tagjának számít.
 


 

A civil életben szintén sikeres volt: dolgozott a Pestvidéki Törvényszéken bírósági jegyzőként, majd bíróként, volt a Csongrád Megyei Földhivatal vezetője, a Pest Megyei Bíróság tanácselnöke, 1957 és 1971 között pedig a Legfelsőbb Bíróság bírája. 1989. január 28-án hunyt el budapesti otthonában.
 

 

 

 

 

Birkózásban az olimpiai ezüst jelentette pályafutása csúcsát, de többször nyert  magyar bajnokságot, kétszer pedig Európa-bajnok lett: 1927-ben középsúlyban, 1933-ban félnehézsúlyban. Jelentős a szakírói munkássága, több könyvet is kiadott a birkózásról.

 

 

 


 

Dr. Papp László életéről a születésének 100. évfordulójára létrehozott szentesinfo.hu/dr-papp-laszlo oldalon találhatnak részletes bemutatót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában