Helyi sport

2019.09.12. 13:55

Gondot okoz a légiósszabály – Holnaptól a Duna-ligában játszik a szentesi női pólócsapat

Nemzetközi tétmérkőzésekkel holnap elkezdi a 2019-2020-as szezont a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata, amely három külföldi játékost igazolt, de a Magyar Vízilabda-szövetség döntésének értelmében csak kettőt szerepeltethet, mivel két ellenfél nem egyezett bele a harmadik pólós játékába.

Becsei Dávid

Címvédőként nevezett a Duna Regionális Liga idei küzdelmei­­re a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. A nemzetkö­­zi torna első mérkőzéseit 2018 decemberében játszották ép­­pen Szentesen. Azzal a céllal hozták létre, hogy azok a csapatok is szerepelhessenek nemzetközi meccseken, amelyek bajnoki helyezésük alapján erre nem jogosultak. A hatos döntő fináléját a Hungerit nyerte az Eger ellen, így a holnap kezdődő második idényben címvédőként rajtol.

A szentesiek honlapján meg­­jelent információk szerint a Hungerit-Szentesi VK három kül­földi játékosa, Nada Mandics, Noelia Perez Mora és Niu Guannan távozott, ahogyan Mi­­hály Kinga és Korom Réka is. Előbbi a BVSC-ben, utóbbi a Szeged SZTE csapatában folytatja a pályafutását. Az érkezők oldalán két kubai válogatott pólós neve áll, valamint az Universiade-győztes Dani Jankovicsé. A szerb felmenőkkel rendelkező, USA-válogatott Spanyolországból igazol a Kurca-partjára decemberig. Rajtuk kívül még Varga Viktória jött Szentesre a BVSC-től.

A Magyar Vízilabda-szövetség versenykiírásának értelmé­ben két külföldi játékost szerepeltethetnek a csapatok, de lehetőség nyílt további egy játszatására, amennyiben az MVLSZ engedélyezi. Ezt kérvényezte a Szentesi Vízilabda Klub, azonban nem jártak si­kerrel.

A Szentes női vízilabdacsapata igazságtalannak tartja a döntést. FOTÓ: VIDOVICS FERENC

– A versenykiírás úgy szól, hogy az előttünk álló idényben két külföldi játékos szerepelhet egy mérkőzésen, a harmadikhoz a Magyar Vízilabda-szövetség engedélye szükséges. Ezt még májusban tudatták velünk, ahogy azt is, hogy ez egyelőre csak adminisztráció lesz, mivel a szabály teljesen élesben a 2020–2021-es idénytől lép életbe – idézi a Szentesi VK honlapja a klubelnököt, Bujdosó Tamást.

A szentesi kérelmet először az MVLSZ elnökéből és alelnö­keiből álló ügyvivő testület el­­utasította, majd másodfokon a 17 tagú elnökség jóváhagyta, azzal a kitétellel, hogy az összes OB I-es csapatnak bele kell egyeznie a döntésbe. Há­­rom együttes, a Ferencváros, az UVSE és a Szeged nem hagy­­ta jóvá a kérelmet.

– Az MVLSZ nem a legjobb döntést hozta meg azzal, hogy az összes csapatnak bele kell egyeznie a kérelmünkbe, hiszen ki támogatná ellenfelének erősödését? – kommentálta költői kérdéssel a döntést Bujdosó Tamás.

Nagy valószínűség szerint a Hungerit-Szentesi VK úgy oldja meg a fennálló helyzetet, hogy egyik kubai játékosával, valamint a decemberig leigazolt Jankoviccsal vág neki a szezonnak, míg harmadik légiósát egy szomszédos ország csapatának kölcsönadja.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában