Három kvótát szereztünk

2021.05.13. 18:37

Már csak a kenusoknál hiányzik egyetlen olimpiai hely – Fotók

A négy érdekelt magyar egységből a két páros (C2 és K2 1000 méter) összesen három kvótát szerzett a Maty-éren az európai olimpiai pótkvalifikációs kajak-kenu versenyen, mától pedig kilenc szegedivel a világkupán küzd a magyar válogatott.

delmagyar.hu

Szeged – 2021.05.13. Kajak-kenu Európai Pótkvalifikációs Verseny és Első ICF Gyorsasági Világkupa a Maty-éri pályán. Képen: Suba Róbert Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Kajak-kenu, SzegedA nap legelső próbálkozója a miskolci Bodonyi András volt C1 1000 méteren. Hasonlóan az előfutamához, a döntőben is a középmezőnyben haladt a hajráig, de mivel csak az első helyezett szerezhetett kvótát, egyre távolibbnak tűnt a futamgyőzelem. Végül nagy hajrával ötödikként végzett, míg az ukrán Altukhov az első helyével olimpiai indulást ért el. Bodonyi a jövő hét végén az oroszországi Barnaulban újra próbálkozhat.Sokkal jobban ment a párosoknak: C2 1000 méteren az Adolf Balázs, Fejes Dániel duó elképesztő küzdelemben érkezett be a második helyen, így a kenus szakágnak két kvóta jutott eddig.

A táv első negyedén még csak hatodik volt a magyar hajó, majd folyamatosan jöttek fel, és végül elérték a céljukat, a tokiói helyeket – és meglehet, az indulást is. Senki sem számított arra, hogy a K2 1000 méteres szám döntőjében a Varga Ádám, Béke Kornél duó rajt-cél győzelmet arat, és a kajak szakágnak is megszerzi az egyetlen, még hiányzó kvótát, de ők megcsinálták.

Csizmadia Kolosnak viszont nem sikerült a kvótaszerzés, hiszen K1 200 méteren az orosz, a lett és a szlovén versenyző mögött a negyedik helyet szerezte meg. A Maty-éri kajak-kenus események mától vasárnapig folytatódnak – itt már egészen más tétért és természetesen zárt kapuk mögött.

pénteken 9 órától előfutamokat, közte 10.10-től paradöntőket rendeznek, majd 15 órától középfutamok kö­vetkeznek.

Szombaton 9 órától középfutamokkal indul a nap, majd 10.05-től elkezdődik a döntők hosszú sora, 15 órától pedig megint középfutamok és paradöntők következnek.

Vasárnap 10.35-kor kezdődik a délelőtti döntődömping, míg 14.30-tól az 5000 méteres számok versenyeivel zárul a vi­lágkupa. A magyar csapatban kilenc MVM Szeged-versenyző (Ká­rász Anna, Molnár Csenge, Birkás Balázs, Nádas Bence, Zombori Dominik, Kocsis Ádám, Varga Katalin, Rescsik Csaba, Suba Róbert) érdekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában