Egyre jobban fejlődnek a lányok

2021.06.13. 20:20

Mindennapos téma a kézilabda a Porobic családban – Fotók

Jól sikerült a bemutatkozás első számú kapusként Porobic Zoénak a PC Trade Szegedi NKE kapujában. Édesapja, Porobic Haris rengeteget foglalkozik vele, hogy minél jobb kézilabdakapus váljon belőle. A nyár sem telik munka nélkül, konferenciák, strandkézilabda és nemzetközi kapustábor lesz a főszerepben.

Becsei Dávid

Porobic Zoé (balról) és Porobic Haris. Egy kapusedzői konferencián figyelt fel rá a strandkézilabda-válogatott kapusedzője.

Fotó: Karnok Csaba

A dolgok közepébe csöppent a 17. születésnapját májusban ünnepelt Porobic Zoé, aki Ajkáról igazolt Szegedre. A női kézilabda NB I./B-ben szereplő PC Trade Szegedi NKE-ben Vojkovics Gyula vezetőedző rögtön első számú kapusként számított a tehetségre.

– Egy elég nehéz szezonon va­­gyunk túl, hiszen az elmúlt négy évben sosem számítottak rám el­­ső számú hálóőrként

– árulta el lapunk érdeklődésére.

– Óriási kihívás volt, de úgy érzem, jól sikerült idényen vagyok túl. Természetesen nekem és a csapatnak is voltak hullámvölgyei, voltak mérkőzések, amelyek kicsúsztak a kezeink közül, de a legfontosabb, hogy nem kellett osztályozót játszanunk, automatikusan bennmaradtunk a másodosztályban – tette hozzá.

Alapvető célkitűzését tehát elérte a fiatal kapus Tisza-parti együttesével. Bár a bajnokság már befejeződött, Zoénál továbbra sem a pihenés játssza a főszerepet, ugyanis a strandkézilabda-válogatott edzőtáborában járt az elmúlt hétvégén.

– Most edzettem a nemzeti csapattal először. Hétvégente edzőtáborozik közösen a keret, a júliusi Európa-bajnokságra készülünk, amelyet Bulgáriában rendeznek majd. Nemrég egy balatonboglári kapuskonferencián jártam édesapámmal, ahol előadást tartott, és én voltam a bemutatóalanya. Ezen az eseményen figyelt fel rám a strandkézilabda-válogatott ka­­pus­edzője és hívott meg az összetartásra – avatott be bennünket a részletekbe.

Porobic Zoé hozzátette, hogy a nyár végig a munkáról szól majd nála. Rövid távú célja, hogy a július 4-én kezdődő strandkézilabda Európa-bajnokságon részt vegyen a válogatottal. Emellett még ott lesz a horvátországi Omisban egy nemzetközi kézilabdakapus-táborban, ahova húsz-huszonöt országból várnak érdeklődőket. Ennek a szakmai vezetője édesapja, Porobic Haris, de édesanyja is tart majd előadást coaching témakörben.

– Igyekszem Zoé minden hazai meccsét megnézni, hiszen egy édesapának óriási öröm, amikor a gyermekét láthatja játék közben

– vette át a szót Porobic Haris, aki Veszprémből való távozása óta a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusedzője, mellette pedig a ceglédi NB I.-es férficsapatnál dolgozott a hálóőrökkel, valamint Vadkerti Attila felkérésére a PC Trade Szegedi NKE tehetségeivel is foglalkozott heti két alkalommal.

– Szépen haladnak a lányok. Volt egy-két olyan meccs, ami a tapasztalathiány miatt kicsúszott a kezeink közül, de a következő idényben ez a megszerzett rutin sokat érhet majd, előreviheti őket mérkőzésről mérkőzésre

– tette hozzá a szakember.

A Porobic család fő irányvonala a kézilabda. Zoé nővére, Zita is játszik, ő a szintén másodosztályú Hajdúnánásban. Bár kapusként kezdte pályafutását, már átlövőként éppen a kapusok életét nehezíti meg.

– Decemberben éppen ellenünk szakadt el szegénynek a keresztszalagja, így ő most rehabilitál. Februárban megműtötték, de jól halad a felépülése, már fut és lő is, nagyon reméljük, hogy az új idényben már ott lehet a pályán

– beszélt Zoé Zitáról.

A nyár az egész család számára mozgalmas. Porobic Haris folyamatosan járja a kapusedző-konferenciákat, ilyenkor ugyanis több idő jut az oktatásra. Már mindenki belátta, hogy a kapusok jó teljesítménye nélkül lehetetlen mérkőzéseket nyerni, így mindenki fejlődni szeretne a játék ezen területén is.

– Imádom a horvátországi ka­pustábort, fantasztikus érzés, amikor a másfél órára tervezett edzéseket még több mint két óra elteltével sem akarják befejezni. Ezt igazán óriási öröm látni egy magamfajta embernek

– zárta a beszélgetést Porobic Haris.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában