Február 4-én kezdődik a téli olimpia Kínában

2022.01.05. 10:37

Jászapáti már biztos pekingi induló

Majdnem napra pontosan egy hónap múlva, február 4-én lobban fel a láng Pekingben a 24. téli olimpián, amelyre eddig 11 magyar sportoló szerzett kvótát, és még további kettő–négy indulási jog remélhető.

munkatársunktól

Készülnek. A befagyott tó és a korcsolyázók mögött, fölött kimagaslik a pekingi olimpiai torony. Fotó: MTI/AP

Fotós: Ng Han-kuan

Készülnek. A befagyott tó és a korcsolyázók mögött, fölött kimagaslik a pekingi olimpiai torony. Fotó: MTI/AP

Fotós: Ng Han-kuan

A legnépesebb különítményt a rövidpályás gyorskorcsolyázók alkotják annak köszönhetően, hogy a címvédő férfi váltó részvételi jogot szerzett. A nők most nem szerepelnek a váltóban, de mivel sikerült két kvótát szerezniük egyéniben, így az új számban, vegyes váltóban is indulhatnak a magyarok, ráadásul éremeséllyel. 

A távonkénti elosztás alapján a férfiaknál hárman állhatnak rajthoz 500, 1000 és 1500 méteren, míg mindhárom női számban két magyar induló lesz.A magyar szövetség korábban az éremesélyesnek számító három férfi versenyzőt – Liu Shaolin Sándort, Liu Shaoangot és Krueger John-Henryt –, valamint a szegedi Jászapáti Petrát „védetté” nyilvánította, azaz ők csak rendkívüli esetben maradnak ki a pekingi csapatból, így aztán elvileg a férfiaknál még két, a nőknél egy hely kiadó, amelyre a másik szegedi, Kónya Zsófia is eséllyel pályázik. Várhatóan január 19-én lesz kerethirdetés. 

A magyar delegáció a rövidpályás gyorskorcsolyázók el­­múlt években elért eredményei alapján komoly éremszerzési eséllyel kel útra. 

A sportág honi képviselői 2006 óta va­lamennyi játékokon elértek pontszerző helyezést, az előző két olimpiai ciklusban pedig a világ élvonalába emelkedett Magyarország rövidpályás gyorskorcsolyában. A világ- és Európa-bajnokságokon 2015 óta rendre volt magyar dobogós, és nem ritkán aranyérmes is, akárcsak a világkupa-sorozatokban. 

Műkorcsolyában a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros szerepelhet a kínai fővárosban, míg sífutásban minden bizonnyal Kónya Ádám és Pónya Sára. Valószínűsíthető még egy-egy férfi és női alpesi síző in­­dulása is, továbbá hódeszkában van esély félcsőben egy női kvótára. Gyorskorcsolyában Nagy Konrád harmadik számú tartalék, így az indulására kevés az esély. 

Négy éve, Phjongcshangban hat sportágban 19 magyar versenyző indult.

 

A magyarok eddig hét érmet – egy aranyat, két ezüstöt és négy bronzot – szereztek a téli játékokon. Egészen Phjong­cshangig valamennyi dobogós helyezés műkorcsolyában született, de 2018-ban a rövidpályás gyorskorcsolya férfi váltó történelmet írt, megszerezte az első győzelmet. Azt megelő­zően legutóbb 1980-ban a Re­­gőczy Krisztina, Sallay András jégtáncpáros lett második Lake Placidben. 

A koronavírus-járvány miatt csak hazai szurkolók lehetnek jelen a versenyeken, de ők is több helyen korlátozott számban, a pandémia újabb hulláma miatt azonban akár további korlátozásokat, tiltásokat vezethetnek be. 

A 16 hivatalos versenynapon át zajló téli játékokon 15 sportág 109 számában hirdetnek bajnokot. Phjongcshangban még héttel kevesebb aranyérmet osztottak. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában